Vadovaujamos pirmaujančių sferoje Saudo Arabijos ir Rusijos, naftos gavėjos Katare sekmadienį aptarė planus įšaldyti gavybos apimtis ties sausį registruotu lygiu.

Vis dėlto susitikimo dalyviams, naftą išgaunančių šalių atstovams, nepavyko pasiekti susitarimo dėl gavybos lygio ribojimo.

Didžiausiu kliuviniu pasiekti susitarimą tapo Irano pozicija - šalies, neseniai grįžusios į pasaulinę naftos rinką po to, kai valstybei buvo atšauktos tarptautinės sankcijos. Iranas atsisakė mažinti naftos gavybą ir į susitikimą Dohoje savo atstovo nesiuntė.

Saudo Arabija pareiškė, kad derybose dėl naftos gavybos įšaldymo turi dalyvauti visos Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės, įskaitant Iraną.

Anksčiau Saudo Arabija tvirtino pasirengusi pasirašyti susitarimą dėl naftos gavybos įšaldymo net tuomet, jeigu tokio žingsnio nežengtų Iranas. Sekmadienį ankstų rytą Saudo Arabija pakeitė savo poziciją, tvirtindama, kad prie derybų turi prisijungti visos OPEC narės.

Kataro energetikos ministras dėl susiklosčiusių aplinkybių pareiškė, kad tuomet dalyviams būtina turėti daugiau laiko apmąstymams.

Pastarąsias kelias savaites naftos kainos ėmė augti, iš dalies dėl pranešimų apie tai, kad derybos Dohoje gali paskatinti naftos gamintojus imtis koordinuotų veiksmų naftos gavybai sumažinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)