Gamtinių dujų tiekėjos bendrovės „Litgas“ vadovas Dominykas Tučkus kol kas nesiima vertinti, kaip tai galėtų pakeisti visą dujų tiekimo žemėlapį senajame žemyne.

Dominykas Tučkus
„Gal dabar JAV siūlomos kainos nėra pačios patraukliausios lyginant su dabartinėmis kainomis, bet yra vienas labai patrauklus dalykas, kad ten kainas galima fiksuoti. Saugumo pojūtis yra ta priežastis, kodėl daug pirkėjų eina į JAV rinką ir bando užsitikrinti tiekimą iš ten“, - pirmadienį susitikime su žurnalistais sakė jis.

Vis dėlto, D. Tučkaus nuomone, didelė dalis dujų srautų iš JAV keliaus į Aziją.

Azija ir Pietų Amerika už gamtines dujas moka daugiau nei Europa. Taigi žvelgiant iš pardavėjo pozicijų, logiška būtų srautus nukreipti ten“, - svarstė jis.

JAV viduje jaučiamas didelis gamintojų susidomėjimas SGD eksportu. Pasak D. Tučkaus, ekspertai sako, kad JAV yra dešimt realių projektų, kurie galėtų įsijungti apie 2020 m.

„Visų pradinė ambicija buvo pradėti eksportuoti iki 2020 m. Matosi, kad didelė dali jų negaus finansavimo, nes keičiasi rinka. Penkerius metus pasaulinėje SGD rinkoje buvo labai aukštos kainos, jos staiga krito dėl mažėjančio poreikio, pasikeitusio Pietryčių Azijos poreikio ir padidėjusios pasiūlos“, - teigė jis.

Pavyzdžiui, pasak „Litgas“ vadovo, Japonija pradėjo labiau skatinti iš anglies gaminamą energiją, o ši šalis yra didžiausias suskystintų gamtinių dujų vartotojas pasaulyje.

„Šiuo metu neatidėliotinos rinkos tiekimas dažnai yra pigesnis nei pagal ilgalaikes sutartis, tai ypač matoma Pietryčių Azijoje“, - tvirtino jis.

Pasak D. Tučkaus, JAV SGD pristatymo kaina į Europą galėtų būti 25-26 EUR/MWh, dabar Lietuva už rusiškas dujas moka 18 EUR/MWh.

„Didysis klausimas, kiek tai yra ilgalaikė situacija. Europoje kainų kritimas siejamas su „Gazprom“ kainodara, nes dujų kainos siejamos su naftos kainomis, kurios labai krito. Neaišku, kiek jos tokios laikysis. Kitas didysis nežinomasis yra Kinijos požiūris į gamtosaugą. SGD tiekėjų nuomone, Kinija pasigailės savo žmonių ir dideliuose miestuose statys gamtinėmis dujomis kūrenamas elektrines, tačiau taip kol kas neatsitiko“, - pripažino jis.

Kitu potencialiai dideliu pirkėju įvardijama Indija praėjusią savaitę paskelbė, kad mažina dujų pirkimą.

Prognozės rodo, kad 2035 m. SGD pasiūla bus daugiau nei dvigubai didesnė nei dabar.

DELFI primena, kad JAV mokslininkai yra prognozavę, kad konkurencija iš JAV „Gazprom“ pajamas gali sumažinti apie 18 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (729)