Straipsnyje "Kad tik nebūtų teismo" teigiama, jog "Gazprom" polinkį derėtis dėl mažesnių kainų Lietuvai daugiausia lemia nuogastavimai, kad Lietuvos pergalė Stokholmo arbitraže gali tapti postūmiu naujiems procesams ir kaltinimams, kurie, turint omenyje ir atliekamą Europos Komisijos antimonopolinį tyrimą, Rusijos dujų milžinei galiausiai grėstų baudomis nuo 10 iki 15 mlrd. JAV dolerių.

"Koncernas "Gazprom" neatskleidžia Lietuvai tiekiamų dujų kainos, rinkos vertinimais, ji siekia apie 500 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų. Turint omenyje, kad Lietuva perka apie 2 mlrd. kubinių metrų rusiškų dujų per metus, 20 proc. nuolaida leis lietuviams sutaupyti maždaug 200 mln. JAV dolerių. Tai yra pralaimėjimo Stokholmo arbitraže atveju "Gazprom" bus priverstas tuo pat metu išmokėti maždaug tiek pat, kiek negaus per septynerius metus, jei sutiks padaryti nuolaidą Lietuvai", - rašo portalas.

"Gazprom" pasirengęs kainų nuolaidoms ne dėl pinigų, kuriuos gali prarasti pralaimėdamas Lietuvai, pateikusiai 1,5 mlrd. eurų ieškinį arbitraže, o dėl paties pralaimėjimo fakto, kuris ilgainiui gali atnešti dešimteriopai didesnius nuostolius Rusijos kompanijai, rašoma straipsnyje.

"Gazprom" baiminasi ne tiek netekti šių pinigų (Lietuvos ieškinio sumos - red.), kiek paties pralaimėjimo teisme - tai reikš, kad Rusijos kompanija nustatinėjo monopolines aukštas kainas. Precedentas gali tapti naujų pretenzijų koncernui pagrindu", - rašo gazeta.ru.

"Akivaizdu, kad Rusijos monopolija kol kas nepasirengusi žaisti europiniame teisiniame lauke. Tačiau nederėtų pamiršti, kad "Gazprom" atžvilgiu tęsiamas ir antimonopolinis Europos Komisijos tyrimas", - portalui teigė Rusijos nacionalinio energetinio saugumo centro vadovas Konstantinas Simonovas.

Pasak jo, "Gazprom" pralaimėjimas Lietuvai arbitraže, faktiškai reikš teismo pripažinimą, kad "Gazprom" nustatinėjo monopolines kainas ir tai gali tapti precedentu, pagrindu tolesniems kaltinimams.

"Per metus Europos Komisija taip ir nesugebėjo nieko pateikti, tačiau Lietuvos ieškinys gali tapti postūmiu naujų kaltinimų bangai", - sakė K.Simonovas.

O tokiu atveju, kaip rašo gazeta.ru, Rusijos koncernui gresia baudos, siekiančios nuo 10 iki 30 proc. metinių pajamų tose rinkose, kur buvo pažeidimų. Įvairiais vertinimais, šių baudų suma gali svyruoti nuo 10 iki 15 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (430)