„Ūkis valdomas neefektyviai ir būtent Vilniuje tikrai matome piktnaudžiavimą monopoline padėtimi, „Icor“ grupės interesus, kurie atvirai dominuoja ir demonstruoja nepagarbą savo piliečiams, politizavimą ir matome oligarchinius požymius. Tai aš sakau labai atsakingai, todėl kad tai, kas vyksta ir su sąskaitomis, ir su manipuliavimu viešąja erdve, ir tai, kaip perkama reklama visose žiniasklaidos priemonėse, įmatau ir galiu įvardyti kaip mėginimą užčiaupti žiniasklaidą, kad ji nekritikuotų tokių veiksmų“, – antradienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ sakė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jos teigimu, toks spaudimas žiniasklaidai ir „Vilniaus energijos“ arogancija rodo, kad šioje sferoje yra daug problemų.

„Toks atviras spaudimas tiek žiniasklaidai, tiek politikams, tiek arogancija, su kuria „Vilniaus energija“ kalba su žmonėmis, rodo, kad šioje savivaldybės prižiūrimoje sferoje yra daug problemų ir, be jokios abejonės, savivaldos politikų atsakomybė čia yra didžiulė, nes tik Vilniuje matome tokį fenomeną, tokį nesiskaitymą su žmonėmis ir tokias sąskaitas, kai šilumos kainai Lietuvoje padidėjus vidutiniškai apie 17 proc., Vilniuje kai kurie gyventojai gavo ir 200 proc. ir 300 proc. didesnes sąskaitas, – kalbėjo šalies vadovė. – Jokio pateisinimo būti negali, kai per metus dujos pabrango 30-40 proc., o kai kurios sąskaitos už šilumą 200-300 proc. Tai yra manipuliavimas savo padėtimi, akibrokštas žmonėms ir, be jokios abejonėse, ši situacija turės būti labai rimtai peržiūrėta“.

D. Grybauskaitės teigimu, yra savivaldybių, kurios su šilumos ūkiu susitvarko gerai.

Dalia Grybauskaitė
„Yra labai įvairi situacija mūsų savivaldybėse. Čia norėčiau pasidžiaugti, kad kai kurios savivaldybės tvarkosi labai sėkmingai, kaip pavyzdį galėčiau Panevėžį, kur „Panevėžio energijos“, pagrindinė akcijų dalis priklauso miestui, taip pat Kėdainius, Rokiškį, Zarasus, Kupiškį, Panevėžio rajonų savivaldybę. Matote, kiek savivaldybių susikooperavo ir sugebėjo panaudoti biokurą ir tikrai atsakingai dirbti“, – kalbėjo prezidentė.

Ji atkreipė dėmesį, kad daugelyje šalių šilumos ūkiu rūpinasi būtent savivaldybės.

DELFI primena, kad dalis sostinės gyventojų buvo šokiruoti už lapkričio mėnesio šildymą gavę keliasdešimt procentų didesnes sąskaitas, kai kuriuose namuose dėl gerokai išaugusio šilumos suvartojimo sąskaitos buvo ir keliais šimtais procentų didesnės.

Šią situaciją išnagrinėjusi Energetikos inspekcija nusprendė kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo.

„Vilniaus energija“ didesnį šilumos suvartojimą aiškino beveik laipsniu vėsesniu mėnesiu nei pernai ir dėl šventinių dienų anksčiau nurašytais skaitiklių parodymais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)