„Mes šiandien arba rytoj į Generalinę prokuratūrą ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą kreipsimės išsiaiškinti, ar nebuvo padarytas nusikaltimas“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė ministras Rokas Masiulis.

Anot jo, „Vilniaus energija“ už biokurą permoka apie 290 tūkst. eurų per mėnesį.

Kainų komisijos vadovė Inga Žilienė teigė, kad jeigu „Vilniaus energija“ nepagrįs, kodėl pirko biokurą ne biržoje, o dvišaliais sandoriais, tuomet jai gali būti taikoma iki 10 proc. praėjusių metų pajamų dydžio bauda.

„Kai bus atliktas tyrimas, mes turėsime rezultatus jau gegužės mėnesį, ir jei nebus pagrįsta, tai bus taikomos ekonominės sankcijos iki 10 proc. nuo praėjusių metų pajamų ir šilumos kainos sumažinimas ateinančiam šildymo sezonui“, - spaudos konferencijoje sakė I.Žilienė.

„Vilniaus energija“: brangesnis biokuras nebrangina šilumos vartotojams

Prancūzijos koncerno „Dalkia“ valdoma šilumos gamybos bendrovė „Vilniaus energija“, kuri kaltinama perkanti brangesnį biokurą iš susijusios įmonės, kategoriškai atmeta kaltinimus. Bendrovės vadovas tvirtina, kad kuro kainai rinkoje krentant, ji perskaičiuoja pagal dvišalę sutartį perkamo kuro kainas, tačiau tai neturės įtakos vartotojų mokamai šilumos kainai.

„Vilniaus energijos“ atstovai pripažįsta, kad ji perka brangesnį lietuvišką biokurą, tuo metu rinkoje parduodama pigi, bet radioaktyvi mediena iš Baltarusijos.

„Biokuro tiekimo sutartyje numatytas kainos perskaičiavimas, įvykus esminiam įvykiui. Pagal sutartį šiuo metu perskaičiuojame įsigyjamo biokuro kainą“, - pranešime spaudai sakė „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

Jo teigimu, už brangesnį kurą sumoka pati įmonė, o ne vartotojai, nes maksimalią biokuro kainą, kuri įskaičiuojama į tarifą, nustato Kainų komisija.

„Jei įmonė biokurą perka brangiau nei rinkos kaina, tai neįtraukiama į šilumos kainą, o už brangesnį kurą sumoka ne vartotojai, o pati įmonė“, - teigė L.Samuolis.

Bendrovės atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS aiškino, kad didžiąją dalį biokuro įmonė perka pagal ilgalaikę sutartį su „Bionovus“, kuri parduoda brangesnę lietuvišką medieną. Anot jo, net ir sumažėjus kuro kainai, vartotojams parduodamos šilumos kaina nesikeis. Jai augant, kaina taip pat nedidėja, nes į tarifą įtraukiama ne didesnė nei Kaimų komisijos nustatyta rinkos kaina.

„Žmonės niekaip nenukentėjo - jei kas ir patyrė nuostolių, tai tik įmonė“, - BNS aiškino N.Mikalajūnas.

Kainų komisijos vadovė Inga Žilienė ketvirtadienį sakė, jog iš tikrųjų „Vilniaus energijai“ permokant už biokurą, kaina šilumos vartotojams nedidėja.

„Iš tiesų, tačiau kyla klausimas, kodėl „Vilniaus energija“ perka dvišalių sutarčių pagrindu, ne biržoje. Jeigu jie irgi yra suinteresuoti mažesne kaina vartotojams, tai čia jau reikia žiūrėti kitas sąsajas“, - spaudos konferencijoje kalbejo I.Žilienė.

Anot L.Samuolio, per biržą parduodamas iš Baltarusijos importuotas kuras, kurio pelenuose aptiktos radioaktyvios medžiagos.

„Šis faktas žinomas valstybės institucijoms. Kaip tik šiuo metu vyksta debatai dėl veiksmų, kurie leistų užkirsti kelią pavojingo kuro įvežimui į Lietuvą. Manytina, kad nutraukus nesaugaus kuro importą, biokuro rinkos kaina nusistovės“, - tvirtino L.Samuolis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)