Už Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisą balsavo 88 Seimo nariai, prieš - trys, o susilaikė 12.

Vyriausybė privalės rasti lėšų kompensuoti pajamų netektį - šiemet tam reikės apie 20 mln. eurų.

Jeigu Seimas lengvatos nebūtų pratęsęs, PVM šildymui būtų išaugęs iki 21 proc.

"Nuo 2015 m. liepos 1 d. pradėjus taikyti standartinį 21 proc. dydžio PVM tarifą gyventojų išlaidos padidėtų apie 11-–12 proc. Atsižvelgiant į tai, kad daugumai gyventojų šilumos energija tiekiama centralizuotai, nesudarant galimybės pasirinkti kitą aprūpinimo šiluma būdo, daugiausiai nukentės daugiabučių namų gyventojai, gaunantys mažas arba vidutines pajamas. Be to, padidėjus šildymo ir karšto vandens kainai, bus išleidžiama daugiau lėšų mokėti kompensacijoms už šildymą mažas pajamas gaunantiems asmenims“", -– teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius piktinosi, kad įstatymą priėmė valdantieji, neturėdami nei Vyriausybės išvados, nei Biudžeto ir finansų komiteto išvados.

„Sveikinu su tokiu požiūriu į finansus. 50 mln. vienu ypu op ir nėra valstybės biudžete“, - po balsavimo pareiškė A. Kubilius.

Ekonomikos komiteto narė socialdemokratė Birutė Vėsaitė teigė, kad pratęsdamas lengvatą Seimas padarė gerą darbą.

„Nes vargiausiai gyvenantys, kiauriausiuose daugiabučiuose ir didžiausiuose miestuose tikrai turėtų didelį nuostolį savo biudžete. Manau, kad iš tikrųjų tiems žmonėms, jaunoms šeimoms, kurios nuomojasi butus, padarėme labai gerą darbą“, - sakė ji.

Vyriausybė privalės rasti lėšų kompensuoti pajamų netektį - šiemet tam reikės apie 20 mln. eurų.

Lietuvoje yra apie 17 tūkst. centralizuotai besišildančių daugiabučių. Iš jų renovuotų – 3,8 proc. (650), dar 5,3 proc. (900) atnaujinti iš dalies. Visoje Lietuvoje daugiabučiuose yra apie 700 tūkst. butų. Kompensacijas už šildymą gauna apie 100 tūkst. Taigi 12 proc. išaugęs PVM per kišenę būtų kirtęs maždaug 600 tūkst. namų ūkių.

Seimas klausimą dėl PVM lengvatos šildymui pratęsimo svarstė dar balandį. Tačiau tuomet ši Liberalų sąjūdžio pateikta pataisa nesulaukė parlamentarų palaikymo. Iš tąkart posėdyje dalyvavusio 61 Seimo nario 34-i balsavo už tai, kad pataisa būtų grąžinta tobulinti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)