"Ką tik gavome parašų rinkimo lapus, iš viso iniciatoriams pavyko surinkti apie 46 tūkstančius parašų", - BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Lietuvos žaliosios politikos instituto prezidentas Linas Balsys ketvirtadienį žurnalistams Seime tvirtino, jog pavyko surinkti apie 100 tūkst. parašų.

"Kai mums grįš visi parašų lapai, jų mums trūksta apie tūkstantį, manau, kad mes galime kalbėti apie ne mažiau kaip šimtą tūkstančių parašų, aš manau, kad tai yra labai svarbūs parašai, nesvarbu, kad šitas kiekis neatitinka formalaus referendumui paskelbti reikiamų parašų skaičiaus", - sakė L. Balsys.

Tuo metu trečiadienį kalbėdamas BNS, L. Balsys svarstė, jog parašų galėjo būti surinkta esą apie 150 tūkst. ir pripažino, jog parašai dar nesuskaičiuoti, nes nėra grįžę iš miestų ir rajonų visi rinkimų lapai.

VRK pirmininkas pastebėjo, jog iniciatoriai grąžino ne visus parašų rinkimo lapus, kaip reikalauja įstatymas, ir jiems dėl to gali grėsti administracinė atsakomybė.

"Parašų lapų trūksta tikrai daug, mes jiems davėme dvi savaites, parašų lapams grąžinti, arba kaip nors paaiškinti, kur jie yra. Kaip žinia, Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato baudas, jei parašų rinkimo lapai negrąžinami VRK", - sakė komisijos pirmininkas.

Kovą įregistruota iniciatyvinė grupė parašus dėl referendumo Vyriausiajai rinkimų komisijai turėjo įteikti trečiadienį. Referendumas rengiamas, jei per tris mėnesius surenkama ne mažiau kaip 300 tūkst. jo reikalaujančių rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Linas Balsys
Dar viena iniciatyvinė grupė renka parašus dėl privalomojo referendumo atominės elektrinės statybų klausimu, ji parašus VRK turi įteikti iki liepos 17 dienos. Šio referendumo iniciatoriai - Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų judėjimas, Viešoji įstaiga "Žalioji Lietuva", kai kurių savivaldybių vadovai, Seimo nariai.

Seimas taip pat ketvirtadienį po svarstymo pritarė nutarimo projektui, kuriuo siūloma kartu su Seimo rinkimais spalio 14 dieną surengti referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos. Dar liko vienas balsavimas dėl dalies opozicijos inicijuoto nutarimo projekto priėmimo.

Ketvirtadienį 64 Seimo nariai balsavo už referendumą paskelbimą, prieš buvo 35, 25 susilaikė. Tam, kad referendumas būtų rengiamas, liko dar vienas balsavimas parlamente.

Lietuva su Latvija, Estija tikisi iki 2020-2022 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje.

Seimas pritarė elektrinės statybai, tačiau galutiniai investiciniai sprendimai bus priimti 2015 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)