Brent“ nafta antradienio rytinės prekybos metu atpigo 0,95 JAV dolerio, iki 38,58 dolerio už barelį, o šviesiosios JAV naftos WTI ateities sandorių kaina smuktelėjo 0,879 JAV dolerio, iki 36,29 dolerio. Pirmadienį JAV WTI nafta atpigo 3,4 proc.

Nors Saudo Arabija ir Rusija susitarė nebedidinti naftos gavybos, Iranas neplanuoja to daryti artimiausioje ateityje, o JAV naftos atsargos toliau auga. „Reuters“ apklaustų analitikų nuomone, per praėjusią savaitę naftos atsargos padidėjo 3,3 mln. barelių ir penktą savaitę iš eilės siekia rekordinį lygį.

„Svarbiausia tema naftos rinkose išlieka susitarimas dėl gavybos, ir kadangi gamintojai nenori jos mažinti, neatmetama tolesnio naftos kainų kritimo galimybė“, – teigiama banko ANZ ataskaitoje.

Šalies naftos ministras Bijanas Namdaras Zanganehas pareiškė, kad Iranas prie derybų dėl naftos gavybos įšaldymo prisijungs tik tuomet, kai šalies išgaunamos naftos apimtys pasieks 4 mln. barelių per dieną.

Šiuo metu Iranas išgauna 3,1 mln. barelių naftos per parą ir siekia padidinti eksportą, nuo sankcijų įvedimo momento sumažėjusį nuo 2,5 mln. iki 1 mln. barelių per parą.

Susitikime dėl naftos gavybos įšaldymo gali dalyvauti bent 14 šalių

Planuojamame susitikime dėl naftos gavybos įšaldymo gali dalyvauti ne mažiau kaip 14 šalių. Antradienį tokią informaciją pateikia arabų šalių laikraščio „Asharq Al-Awsat“ interneto portalas.

Leidinio duomenimis, „derybose dėl kainų pasaulinėje rinkoje stabilizavimo ir naftos gavybos lygio įšaldymo susitiks ne mažiau kaip 14-os valstybių atstovai“.

Teigiama, kad prie keturių iniciatyvą parodžiusių valstybių – Rusijos, Saudo Arabijos, Kataro ir Venesuelos – prisijungs dar mažiausiai dešimt naftą išgaunančių valstybių.

Keli patikimi Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) šaltiniai nurodo, kad pats susitikimas greičiausiai vyks Kataro sostinėje – Dohos mieste. Anksčiau dar dviem galimomis susitikimo vietomis buvo minimi tokie miestai kaip Maskva ir Viena, pastarojoje įsikūrusi OPEC būstinė.

Tiksli derybų data dar nėra skelbiama, tačiau, pasak šaltinių, jos „greičiausiai įvyks Dohoje per pirmąsias dvi balandžio savaites, vėliausiai – balandžio viduryje“. Tiesa, teigiama, kad oficialūs pakvietimai rengiamų derybų dalyviams dar nėra išsiuntinėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)