Nuo birželio pasaulio rinkose naftos kaina sumenko apie 20 proc. – taip nutiko išaugus naftos gavybai ir Azijoje bei Europoje sulėtėjus ekonomikos augimui.

Mažėjančios naftos kainos sukuria nemenką ekonominį spaudimą Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Maskvą šiais metais jau prismaugė JAV ir Europos Sąjungos šaliai pritaikytos griežtos sankcijos, kurių Kremlius nusipelnė dėl Krymo pusiasalio aneksijos ir karinių veiksmų Ukrainos Rytuose.

Tai taip pat labai skaudus smūgis Irano prezidentui Hassanui Rouhani, kuris, nepaisydamas Vakarų sankcijų, ir toliau žada naujam gyvenimui prikelti merdėjančią šalies ekonomiką. Pastarieji įvykiai taip pat silpnina Teherano poziciją tarptautinėse derybose dėl šalies vykdomos prieštaringai vertinamos branduolinės programos. Virdžinijos technologijų universiteto ekonomikos ir Irano politikos specialistas Djavadas Salehi Isfahani sako, kad dabartinė situacija naftos rinkoje – „labai bloga žinia šaliai“.

Yra specialistų, manančių, kad mažėjančios kainos gali būti ilgalaikė tendencija – pasaulis vis intensyviau ieško ir naudoja technologijas, kurioms reikia mažiau degalų, pavyzdžiui, elektrinius automobilius ir taupesnes šildymo sistemas. Dar vienas veiksnys – hidraulinis skaldymas arba plėšymas. Šis naftos gavybos būdas pastebimai pagyvino energetikos sektorių Amerikoje, Kanadoje ir kitose šalyse.

Vladimiras Putinas
Naftos kaina labai svarbi ir Rusijai – vienai iš stambiausių energijos eksportuotojų pasaulyje.

XX amžiaus 9-ojo dešimtmečio viduryje naftos kainoms smukus dviem trečdaliais, Sovietų Sąjungos valdžiai mestas neįveikiamas iššūkis, prisidėjęs ir prie jos žlugimo 1991 metais. Po trapaus demokratinio laikotarpio prasidėjo V. Putino, kuriam įsitvirtinti valdžioje padėjo ir padidintos energijos kainos, era.

Šiais metais nafta pinga kaip tik tuo metu, kai Europa ir Jungtinės Valstijos baudžia Rusijos bankus, gynybos ir energetikos bendroves – į nemalonią padėtį jos pateko dėl aktyvaus Maskvos vaidmens eskaluojant krizę Ukrainoje. Rusijos rublis dolerio atžvilgiu dar niekada nebuvo toks silpnas, o energetika paremtam šalies ūkiui gresia nuosmukis, teigia nemažai ekonomistų.

Tačiau ekonominis spaudimas greičiausiai nepakeis agresyvių V. Putino pastangų, skirtų išsaugoti įtaką Ukrainoje. Kad ir kaip ten bebūtų, sankcijos Rusijos elitą ir įtakingiausius verslininkus (dvi stipriausias Rusijos valdančiųjų palaikymo kolonas) jau kiršina su kompromisų nepripažįstančia šalies valdžia.

„V. Putinas oligarchų sistemai pažadėjo šitokį tokį stabilumą, todėl dabartinė situacija jam labai nepalanki. Juntamas nerimas“, - teigia Rusijos reikalų specialistas Eugene Rumeris.

Jeigu šiais metais Rusijai Vakarų pritaikytoms sankcijos suveikti ir prireiks laiko, naftos kainos ims kenkti nedelsiant, konstatuoja E. Rumeris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (594)