„Gazprom“ varžytnėse siūlo pirkti 560 mln. kubų dujų, iš jų Lietuvai - 470 mln. kubų – mažiau, nei reikėtų šaliai, kurios pagrindinės dujų importuotojos šiemet perka 1,35 mlrd. kubų dujų iš Norvegijos „Statoil”.

„Svarbu tai, kaip tas kiekis yra išdėstytas tarp ketvirčių. Nes pagal dabartinę situaciją didžiausias susidomėjimas iš galimų pirkėjų yra realiai paskutiniam ketvirčiui. Siūlomas kiekis yra išdalintas per II, III ir IV ketvirčius.

Tai padalijimas tarp ketvirčių yra dalykas, kurį reikia iki galo išsiaiškinti. Bendrai paėmus, tas kiekis galėtų būti ir šiek tiek didesnis, kol kas nėra aišku, ar jis galės būti padidintas. Bet manau, kad čia irgi yra dalykas susitarimo ir užklausimo „Gazprom”, ar jie galėtų dar papildomų kiekių pasiūlyti. Bent jau mano vertinimu, tai yra daugiau techninis skaičiavimas, nei kažkoks strateginis pardavimo sprendimas“, - sakė D. Misiūnas interviu Europos humanitarinio universiteto Medijų centrui - jis parengtas bendradarbiaujant su naujienų agentūra BNS.

Komentuodamas, kiek Lietuvai šiais metais reikėtų papildomai įsigyti dujų, D. Misiūnas sakė, jog šis kiekis priklausys nuo ketvirtojo ketvirčio poreikio.

„Tai labai priklausys nuo to, koks bus sezonas rudens ir žiemos. Nes praktiškai vasara ir ruduo yra uždengti, o kalbant apie vėlyvą rudenį ir žiemą oro sąlygos taip pat gali padaryti įtaką tam kiekiui. Jis yra panašus į tai, ką siūlo „Gazprom” šiai dienai (...) Reikia suvokti, kad pradinė kaina bus labai svarbi šiame aukcione. Jei ji bus priimtina, tada galimi pirkėjai ir dalyvaus aukcione. Nes gali taip atsitikti, kad esant tai kainai ne visai tame lygyje, nelabai priimtiname, tų pasiūlymų nebus pirkti“, - kalbėjo „Lietuvos energijos“ vadovas.

Jis teigė negalintis prognozuoti, kokia galėtų būti konkreti ir Lietuvai patraukli „Gazprom“ dujų pardavimo kaina.

„Mes matome, kas vyksta suskystintų gamtinių dujų rinkoje. Mes matome, kokie įsigjjimo lygiai šiandien yra Europoje. Jei ta kaina bus orientuota į tą pasiūlymą, kurį „Gazprom” mums pateikė pačioje praėjusių metų pabaigoje, tai vargu, ar kažką sudomins.

Matyt, kad „Gazprom” tą puikiai suvokia, ir, matyt, reaguos atitinkamai, ir tas kainas sumažins. Tai turi būti dabartinė Europos kaina, atsižvelgiant taip pat ir į suskystintų gamtinių dujų tendencijas. (...) Tai tikrai turi būti mažesnė kaina, nei ką mes matėme su tuo pradiniu pasiūlymu.

Atsižvelgiant ir į pačią kainodarą, kaip ji bus nustatyta, nes mes kol kas dar nežinome... Matyt, tai bus formulė, tačiau prie ko ji bus pririšta, ar prie naftos, ar prie indeksų, tai irgi turės įtakos.

Todėl šiandien dar sunku kažką sakyti. Be to, aukciono sąlygos yra tokios, kad mes negalėsime atskleisti, kokios bus tos kainos. Tai liks konfidencialu, kaip ir buvo pirmuosiuose aukcionuose Vokietijoje“, - kalbėjo D. Misiūnas.

Dalius Misiūnas

Paraiškas aukcionui pateikė „Lietuvos energijos“ įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“ (LDT), didžiausia Lietuvoje dujų vartotoja Jonavos trąšų gamykla „Achema“ bei Druskininkams dujas tiekianti bendrovė „Haupas“.

„Gazprom“ aukcionas vyks trimis etapais kovo 15, 16 ir 17 dienomis, jam ketinama pateikti iki 560,6 mln. kubų dujų, iš jų iki 476,6 mln. kubų - Lietuvai. 20 pirkimo dalių (lotų) po 57,7 tūkst. kubų dujų per parą aukcione bus pasiūlyta antrajam ketvirčiui (iš viso 106 mln. kubų), dar 20 dalių – trečiajam ketvirčiui, 50 dalių – ketvirtajam ketvirčiui (apie 265 mln. kubų).

Be to, bus siūloma parduoti 16 dalių po 5,2507 mln. kubų dujų tiekimui į Inčukalnio saugyklą. Šio aukciono dalyviai privalo turėti su „Latvijas gaze“ pasirašytas sutartis dėl dujų saugojimo Inčukalnyje.

Iš „Statoil“ Lietuvos perkamos dujos šiemet yra maždaug penktadaliu pigesnės nei „Gazprom“, kuris šiemet Lietuvai pasiūlė maždaug 15-20 proc. brangesnių dujų. LDT ir „Achema“ su Norvegijos koncernu pasirašė trumpalaikes sutartis, kurios galioja iki šių metų spalio, o valstybės kontroliuojama „Litgas“ turi ilgalaikę sutartį - iki 2024 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (467)