„Bendrai eksploatavimo nutraukimas kainuos apie 3 mlrd. eurų. Kas mane šiandien neramina yra tai, kad Europos Komisijos ir Europos Sąjungos pozicija, kuri mums iš principo negarantuoja likusio finansavimo iki pabaigos, apie 1,2 mlrd. eurų. Nuo 2021 metų bandoma išlaikyti poziciją, kad Europos Sąjunga yra pakankamai prisidėjusi prie eksploatavimo nutraukimo proceso ir kitą dalį Lietuva turėtų finansuoti iš kitų šaltinių. Lietuvai tai būtų pakankamai skausminga“, - antradienį interviu LRT radijui sakė IAE generalinis direktorius.

Pasak jo, Ignalinos AE uždarymas dėl to bus pristabdytas.

„Kalbame apie 2026-2027 metus, nes dabartinės perspektyvos pinigus galėsime naudoti, bet jei neturėsime lėšų po to, mums reikės peržiūrėti eksploatavimo nutraukimo strategiją iš neatidėliotino į atidėtą eksploatavimo nutraukimą“, - kalbėjo D.Janulevičius.

IAE Veiklos planavimo ir finansų departamento direktorius Audrius Kamienas balandžio viduryje Seime teigė, kad šiuo metu jau vyksta lobistinis darbas, siekiant užsitikrinti trūkstamas lėšas. Energetikos viceministras Rokas Baliukovas tuomet teigė, kad aktyvios derybos dėl papildomos ES finansinės injekcijos IAE uždarymui prasidėtų kitąmet.

Dabartinėje finansinėje perspektyvoje - 2014-2020 metais - IAE įsisavins iš viso 650 mln. eurų ES paramos, iš jų apie 200 mln. eurų - 2007-2013 metais gautos, bet laiku nepanaudotos lėšos. IAE, kuri pirmoji pasaulyje nutraukia nesaugiais laikomų rusiškų RBMK reaktorių veiklą, galutinai bus uždaryta iki 2038 metų, o 2004-asiais pradėtas jos uždarymo procesas kainuos 2,593 mlrd. eurų.

Vykdant Lietuvos įsipareigojimus ES, pirmasis Vakaruose nesaugia laikytos IAE reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną, o antrasis - 2009-ųjų gruodžio 31 dieną.

Antradienį Ignalinos atominėje elektrinėje prasideda dvi dienas truksiantis seminaras, skirtas eksploatavimo nutraukimo ir radioaktyvių atliekų tvarkymo klausimams. Seminaro tikslas yra apžvelgti Suomijos, Švedijos ir Rusijos atominių elektrinių eksploatavimo nutraukimo ir radioaktyvių atliekų tvarkymo programas, pasidalinti patirtimi vykdant atominių elektrinių eksploatavimo nutraukimo darbus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)