Baltarusija vengia atsakyti į klausimus dėl saugumo, vengia įsileisti stebėtojus, ir tai mums kėlė nerimą visą laiką“, - žurnalistams Ukmergės rajone sakė prezidentė.

Vienas po kito pasikartojantys avariniai atvejai rodo, kad mūsų nuogąstavimai buvo pagrįsti, ir todėl Lietuva ir toliau stengsis kartu su tarptautine bendruomenė įtakoti, kad saugumo reikalavimai būtų garantuotai užtikrinti“, – pridūrė D.Grybauskaitė.

Pasak Lietuvos prezidentės, jei Baltarusija nesiims priemonių, kad būtų užtikrinti tarptautiniai saugumo standartai, bus siekiama kartu su tarptautine bendruomene užkirsti kelią jos veiklai.

„Tarptautinė bendruomenė skatins ir toliau daryti spaudimą Baltarusijos valdžiai, kad atominė būtų kiek įmanoma saugesnė ir atitiktų saugumo tarptautinius standartus, o jei ne, mes turėsime ir savo priemonių, ir kartu su Europos Sąjunga ieškosime priemonių, kaip neleisti šiai nesaugiai, jei tokia ji išliks, atominei elektrinei vykdyti savo veiklą“, – sakė D.Grybauskaitė.

Baltarusijos žiniasklaida pranešė, jog liepos 10-ąją Astravo AE atliekant reaktoriaus įrengimo bandymus, iš 2-4 metrų aukščio krito 330 tonų svorio agregatas, o įvykio vieta aptverta, stebima ir ypatingai saugoma.

Baltarusijos ambasada Vilniuje BNS informavo, jog žiniasklaidos priemonėse pateikiama informacija šiuo metu tikrinama, tai padarius, Baltarusija nedelsiant pateiks komentarą.

Lietuvos Vyriausybės atstovai BNS sakė kol kas neturintys informacijos apie galimą incidentą.

Tai jau ne pirmas pranešimas apie galimus incidentus statomoje atominėje elektrinėje. Baltarusijos energetikos ministerija yra patvirtinusi vieną incidentą - kad balandį buvo „pažeistos prilaikančios konstrukcijos“. Minskas teigia, kad tai buvo nereikšmingas defektas.

Lietuvos Vyriausybė kaltina Baltarusiją, kad ji neužtikrina Astravo atominės elektrinės saugumo. Minskas Lietuvos priekaištus vadina nepagrįstais.

Jėgainė statoma apie 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)