Tuo metu „Vilniaus energija“ teigia apgailestaujanti, jog D. Grybauskaitė buvo suklaidinta.

„Tokie pareiškimai yra atvira politizacija, tuo labiau, kad nuo pat metų pradžios matėme įvairias manipuliacijas su kuro pirkimais būtent šios įmonės. Noriu tik priminti, kad ši įmonė yra „Icor“, taip vadinamas „Rubikoninis“ paveldas, kuris visada manipuliavo kainomis - tiek krizės metu, tiek dabar“, - penktadienį žurnalistams Prienuose sakė D. Grybauskaitė.

Dalia Grybauskaitė
Pasak jos, Kainų komisijai būtina labai rimtai vertinti įmonės veiksmus visus šiuos metus.

„O naujajai Vilniaus savivaldybei ir jos valdžiai taip pat labai kritiškai pasižiūrėti kaip ši įmonė veikia. Tuo labiau, kad iki 2017 metų ši įmonė yra tose pačiose rankose, kuriose buvo, ir tas piktnaudžiavimas, tiek manipuliavimas rinka, tiek piktnaudžiavimas pirkimais buvo matomas tikrai ir anksčiau“, - pridūrė ji.

Anot „Vilniaus energijos“, D.Grybauskaitė buvo suklaidinta, nes šilumos kaina didėja net tik Vilniuje, bet ir Klaipėdoje.

„Labai apmaudu, kad klaidinanti energetikos ministro informacija suklaidino ir šalies vadovę. Ir to įrodymas yra, kad šilumos kaina 36 proc. padidėjo ir Klaipėdoje, kur mūsų bendrovė nedirba, tačiau ten veikia tas pats dėmuo - suskystintos gamtinės dujos. Tad nereiktų ieškoti sąmokslo teorijų, o įvardinti tikrąsias priežastis“, - BNS sakė „Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas.

Anot jo, kituose miestuose kainų šuolio galima tikėtis sausį.

DELFI skelbia, kad Klaipėdoje šilumos kaina per tris mėnesius išaugo 36 proc. - spalį ji kainavo 3,67 cento už kilovatvalandę, lapkritį – jau 4,45 cento, o nuo gruodžio - 4,99 cento (be PVM).

„Vilniaus energija“ ketvirtadienį pranešė, kad gruodį šilumos kaina išaugs 26 proc iki 6,33 cento, nes įmonė spalį pirko 3 kartus daugiau dujų iš SGD terminalo.

Bendrovė tai aiškino tuo, jog metų pradžioje ji suplanavo per mažai dujų šiemet nupirkti iš „Lietuvos dujų tiekimo“, o jų pritrūkusi, mėnesį laukė Viešųjų pirkimų tarnybos leidimo pirkti papildomai dujų. Be to, bendrovė spalį planiniam remontui išjungė biokuro katilinę, dėl ko dujų vartojimas dar išaugo.

Energetikos ministras Rokas Masiulis tokius veiksmus pavadino manipuliacija ir bandymu kompromituoti SGD terminalą. Tyrimą atliekančios Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė teigė įtarianti, kad bendrovė dalį elektros gamybos sąnaudų galėjo perkelti šilumos vartotojams.

Pati „Vilniaus energija“ atmeta kaltinimus ir teigia, kad sąnaudos nebuvo perkeltos neteisėtai, o tai, kad spalį įsigyta daugiau SGD, metinės šilumos kainos nedidina.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (628)