Aukščiausiasis Teismas antradienį patvirtino 2012 metais žemesnės instancijos teismo nutartį prieš „Texaco“, veikusią šioje Pietų Amerikos valstybėje 1964–1990 metais, tačiau drastiškai sumažino reikalaujamos sumokėti kompensacijos sumą, kuri iš pradžių buvo 19 mlrd. dolerių, sakoma nutartyje.

Dar praeitą mėnesį „Chevron“ Niujorko teisme stengėsi išsisukti nuo kompensacijos už padarytą žalą.

„Chevron“ nori, kad Niujorko apylinkės teisėjas užkirstų kelią advokatui Stevenui Donzigeriui, Ekvadoro kaimų gyventojų gynėjui ir aplinkosaugos aktyvistui, naudotis JAV teismais, kad priverstų bendrovę sumokėti baudą.

Iš pradžių Ekvadoro teismai nurodė, kad žmonėms, gyvenantiems prie Lago Agrijo naftos telkinio Sukumbioso provincijoje, „Chevron“ turi sumokėti 18 mlrd. dolerių už Amazonės baseino aplinkai padarytą žalą, vėliau ta suma buvo padidinta iki 19 mlrd. dolerių.

Tačiau pati „Chevron“ neturi beveik jokio turto Ekvadore ir priešinasi pirminių ieškovų pastangoms panaudoti Amerikos teismus, kad kompensaciją būtų įpareigotas sumokėti bendrovės padalinys Jungtinėse Valstijose.

„Po pusantrų metų laukimo teismas paskelbė nuosprendį, kuris patvirtina visus surinktus įrodymus, žalą ir sumą, kurią „Chevron“ privalo sumokėti“, – sakė vienas iš ieškovų advokatų Juanas Pablo Saenzas.

„Teisiniu lygiu čia viskas baigiasi“, – pažymėjo jis, tačiau pridūrė, kad ši pergalė yra „ne visiška“, nes kompensacijos suma buvo sumažinta.

„Chevron“ niekada tiesiogiai nedirbo Ekvadore, tačiau paveldėjo bylą dėl taršos, kai įsigijo savo buvusią varžovę „Texaco“ 2001 metais. Dabar „Chevron“ kovoja, kad jai netektų mokėti baudos.

Byla Niujorko teisme yra naujausias skyrius bylinėjimosi epopėjoje dėl taršos, siejamos su „Texaco Petroleum“, dirbusia Amazonėje 1964–1990 metais.

Tūkstančiai kaimų gyventojų sakė, kad buvo sugadinta jų sveikata, o daugeliui išsivystė vėžys, kai naftos išsiliejimai užteršė jų geriamojo vandens išteklius.

Ši byla gali sukelti pasekmių bylinėjimuisi Kanadoje ir Brazilijoje, kur ieškovai irgi siekia prisiteisti kompensacijas iš „Chevron“.

Pasak apžvalgininkų, ši byla gali padėti apibrėžti, kokiu mastu JAV teismai gali priimti sprendimus dėl tarptautinių Amerikos įmonių numanomos netinkamos veiklos užsienyje.

Niujorko JAV apylinkės teismo nagrinėjamoje byloje „Chevron“ įtariama sukčiavimu ir Įstatymo dėl reketo veikiamų ir korumpuotų organizacijų (RICO) pažeidimais.

„Chevron“ tvirtina, kad už padarytą žalą turėtų atlyginti Ekvadoro vyriausybė ir tos šalies valstybinė naftos įmonė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (173)