„Gazprom“ 2012 metų kovą JT arbitražui pateikė pretenziją dėl investicijų skatinimo ir abipusės apsaugos sutarties tariamo pažeidimo - „Gazprom“ teigė, kad Lietuva pažeidė sutartį, atskyrusi „Lietuvos dujų“ veiklas pagal Trečiojo ES energetikos paketo reikalavimus. Pertvarka galutinai baigta pernai spalio pabaigoje.

Jei Vyriausybė pritars, Finansų ministerija paims šią sumą iš valstybės vardu gautų paskolų ir skirs ją Energetikos ministerijai, atstovaujančiai Lietuvai arbitraže. Premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė BNS sakė, kad priimant 2015 metų biudžetą buvo neaišku, ar reikės papildomų pinigų, todėl jie nebuvo įtraukti į biudžeto įstatymą.

1,5 mlrd. eurų vertės ieškinį prieš „Gazprom“ inicijavo ir Lietuva - Stokholmo arbitražui 2012 metų spalį ji apskundė koncerną dėl per didelių dujų kainų. Energetikos ministras Rokas Masiulis praėjusią savaitę teigė, kad arbitražo sprendimo dėl Vyriausybės ieškinio „Gazprom“ tikisi šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje.

Lietuvai ginčuose su „Gazprom“ Stokholmo ir Jungtinių Tautų arbitražuose atstovauja advokatų kontoros „Lawin“ ir „Tark Grunte Sutkienė“ bei viena didžiausių pasaulyje advokatų kontorų - JAV „Shearman&Sterling“. Su pastarąja 2012 metų rudenį Energetikos ministerija pasirašė dvi trejų metų trukmės sutartis, kurių bendra preliminari vertė buvo 810,9 tūkst. eurų (2,8 mln. litų).

Bylinėjimasis su „Gazprom“ arbitražuose Lietuvai jau kainavo apie 6,6 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)