Bulgarijos valstybinė energetikos bendrovė BEH ir Graikijos dujų bendrovė „Gastrade“ sukūrė bendrą grupę, kuri apsvarstys dalyvavimo projekte galimybes, informuoja „Reuters“.

Grupė turi parengti savo pasiūlymus iki spalio pabaigos, ir Sofija juos išnagrinės, sakė ministrė.

380 mln. eurų vertės plaukiojantis SGD terminalas bus sujungtas su būsimu dujotiekiu tarp Graikijos ir Bulgarijos ir padės Sofijai sumažinti energetinę priklausomybę nuo rusiškų dujų. Bulgarija taip pat planuoja tiekti dujas iš terminalo į Pietryčių Europos šalis.

„Gastrade“, priklausanti energetikos grupei „Copelouzos“, planuoja pastatyti terminalą prie Aleksandrupolio miesto pakrantės šiaurinėje Graikijos dalyje.

„Spalio pabaiga – galutinis terminas, iki kurio bendra tikslinė grupė turi parengti pasiūlymus, numatančius Bulgarijos galimybes dalyvauti projekte, – sakė T. Petkova per bendrą spaudos konferenciją su savo Graikijos kolega Panos Skourletis. – Mes esame pasirengę dalyvauti projekte kaip investuotojai ir kaip akcininkai, valdantys iki 25 proc. akcijų“.

Dujų tiekimas į Pietryčių Europą iš planuojamo 6,1 mlrd. kubinių metrų metinio pajėgumo terminalo bus vykdomas dujotiekiu, jungiančiu Bulgariją ir Graikiją (Interconnector Greece-Bulgaria, IGB).

Bulgarija ir Graikija pasirašė galutinį investicinį susitarimą dėl tarpsisteminio dujotiekio statybų praėjusiais metais.

„Gastrade“ galbūt ir neturės kontrolinio projekto akcijų paketo, bet labai tikėtina, kad ji norės pritraukti stambius dalyvius Graikijos bei Bulgarijos rinkose, sakė „Gastrade“ plėtros departamento direktorius Konstantinos Sifnaios.

JAV energetikos bendrovė „Cheniere Energy“ taip pat susidomėjo galimybe įsigyti projekto dalį, sakė K. Sifneosas.

Galutinis investicinis sprendimas dėl SGD terminalo statybų Aleksandrupolyje projekto turi būti priimtas iki 2017 metų vidurio. Pradėti eksploatuoti terminalą planuojama antroje 2019 metų pusėje, sakė K. Sifneosas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)