Europos Komisija pranešė apie paramos Ignalinos AE uždaryti sumažinimą. Briuselis pamiršo per derybas dėl narystės ES prisiimtus įsipareigojimus Lietuvai už stambiausios pasaulyje RBMK tipo elektrinės uždarymą suteikti išskirtinę paramą.

Skirtinga reakcija

Sovietinio tipo atominėms elektrinėms trijose šalyse uždaryti nuo 2014-ųjų EK paramą sumažino nuo 1,64 mlrd. iki 500 mln. eurų: Lietuvai tepažadėta – 220, Bulgarijai – 185 ir Slovakijai – 105 mln. eurų.

Ši prasta naujiena trijose šalyse sutikta skirtingai. Slovakijos vyriausybės atstovas pareiškė nesitikintis iš ES gauti reikiamos sumos VVER tipo reaktoriui uždaryti, o Bulgarijos Ekonomikos, energetikos ir turizmo viceministras Delianas Dobrevas sakė, kad vyriausybės derybų galimybės su EK yra išsemtos. Tiesa, jis ragino Bulgarijoje išrinktus Europos Parlamento narius siekti, kad Bulgarija gautų maksimalią kompensaciją.

Reakcija Lietuvoje buvo kitokia. Ir Seimo, ir Vyriausybės nuomonė buvo vieninga – EK sprendimas sumažinti paramą RBMK tipo Ignalinos AE uždaryti Lietuvai nepriimtinas.

Apsikeitėme argumentais

Lietuvos argumentai lyg ir svarūs. Tačiau gal taip atrodo tik mums? Juk daugelis iš mūsų buvome patikėję, kad turime galimybių pratęsti Ignalinos AE veiklą. Tačiau EK pozicija buvo kategoriška – Lietuva privalo laikytis įsipareigojimų, kurie įrašyti stojimo į ES sutartyje. Dabar padėtis pasikeitė – jau Lietuva turi galimybių naudoti tą patį argumentą.

Vyriausybės pranešime primenama, kad stojimo į ES sutartyje yra pažymėta, jog Ignalinos AE uždarymas yra ne bet koks, bet išskirtinis atvejis ir nepakeliama našta Lietuvai. Tiesa, pranešime Vyriausybė raminasi, kad EK sprendimas tėra pirmas pasiūlymas. Tai patvirtino ir Lietuvos derybininkas su EK dėl tolesnės ES paramos IAE uždaryti Neilas Tankevičius: „Tai derybų pradžia. Derybos baigsis 2013-ųjų pabaigoje, o sunkiausi klausimai dėl finansų ir galutinės sumos paprastai sprendžiami derybų pabaigoje.“

Pataria priminti saugumo temą

Nors dar ketinama pakovoti, kad EK tesėtų savo pažadus, tačiau galime pasvarstyti ir blogiausius variantus.

Pasak energetikos specialistų, už 220 mln. eurų galėtume užbaigti branduolinių atliekų saugyklos statybos darbus bei į saugyklas iš reaktorių perkelti branduolinio kuro kasetes. Likusiems demontavimo darbams lėšų neliktų.

Lietuvos pranešime abstrakčiai teigiama: „Neužtikrinus pakankamo finansavimo, turės būti keičiama pasirinkta IAE išmontavimo strategija, todėl procesas nusikeltų dar ilgesniam laikui.“
Niekas nesiima spėlioti, kiek laiko darbai užtruktų. Tačiau akivaizdu, kad toks teiginys EK neišgąsdins. Energetikai pataria paryškinti teiginius, jog susidarius tokiai padėčiai, kai valstybė tikėjosi EK paramos ir pati nekaupė papildomų lėšų, pradėtas AE uždarymas ne tik pabrangtų, bet ir, svarbiausia, sukeltų sunkumų užtikrinti branduolinį saugumą. Saugumo temą EK suprastų be vertimo.

Viena bėda – ne bėda

Neatmetama galimybė, kad trūkstamos sumos bus bandoma ieškoti kituose ES paramos Lietuvai fonduose. Tačiau tada nukentėtų kuri nors ūkio šaka. Slovakai prasitarė apie ketinimus nustatyti naują mokestį elektros energijos vartotojams. Nereikia net aiškinti, kaip jautriai tokį pasiūlymą šiuo metu vertintų Lietuvos gyventojai.

Sakoma, viena bėda – ne bėda. Prie sunkias derybas žadančių žinių prisidėjo ir banko „Snoras“ uždarymas. Kaip VL neoficialiai patvirtino vienas iš Seimo Atominės energetikos komisijos narių, minėtame banke „sudegė“ apie 85 mln. Lt.

Ignalinos AE pinigų. Sudaryta komisija turės išsiaiškinti, kodėl šie pinigai buvo patikėti būtent „Snoro“ bankui. Kiek liks iš šios sumos kol kas niekas negali pasakyti. Optimistiniais Investuotojų asociacijos duomenimis, gali likti iki 20 proc. , o pesimistiniais – tik 345 280 Lt.

Dar ne viskas prarasta


Rokas Žilinskas, Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas

Tai tik derybų pradžia. Yra suformuota derybų grupė, ir manau, kad galutiniai rezultatai bus geresni. Lietuvos prašoma suma Ignalinos AE uždaryti yra nustatyta ne tik Lietuvos specialistų – skaičiavimus įvertino EK atstovai ir jie neturėjo jokių priekaištų, kad pateikti skaičiai neatitinka tikrovės. Todėl manau, kad dar ne viskas prarasta.

Jeigu negausime papildomo finansavimo, yra dvi galimybės – arba darbai sulėtės, arba, norint išlaikyti jų tempą, išlaidos jiems guls ant energijos vartotojų pečių. Numatyta, kad 2029-aisiais dabartinėje IAE vietoje turi būti plynas laukas. Sunku pasakyti, kiek darbai gali užtrukti dėl lėšų stokos. Reikėtų svarstyti, kuriems projektas teikti pirmenybę, o kuriuos atidėti.

Išskirtinė parama buvo numatyta


Petras Auštrevičius, Seimo narys, buvęs vyriausiasis derybų dėl Lietuvos narystės ES derybininkas

Galiu patvirtinti, kad 2002 m. birželio mėn. EK ir Lietuvos deklaracijoje užfiksuota, jog Ignalinos AE uždarymas yra išskirtinis. Pirmiausia dėl to, kad tai ne Lietuvos sumanytas projektas, bet ES reikalavimas. Be to, buvo konstatuota, jog jaunai valstybei tokio objekto uždarymo kaina yra nepakeliama. Neužmirškime, kad IAE tuo metu elektros energiją tiekė ne tik Lietuvai, bet visam regionui. Be to, pažymėta, kad uždarymo laikotarpis bus ilgas ir pareikalaus didesnių nei įprasta finansinių išteklių. Šie teiginiai yra sudėlioti teisine kalba konkrečiuose dokumentuose. Tada mes kreipėme ypatingą dėmesį tikslumui, todėl manau, kad Lietuva derybose turės geras teisines pozicijas.