Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius Daivis Virbickas teigia, kad šis bandymas yra vienas svarbiausių pasiruošimo sinchronizacijai etapų.

„Šis izoliuoto darbo bandymas kaip niekad iki šiol priartins mus prie būsenos, kurią patirs elektros sistema desinchronizuojantis nuo IPS/UPS ir ruošiantis sinchronizacijai su žemyninės Europos tinklais. Šiuo metu esame didelės elektros sistemos IPS/UPS dalis, stipriai priklausoma nuo kitų jos dalyvių – Rusijos ir Baltarusijos.

Pavyzdžiui, visos šios elektros sistemos dažnis centralizuotai valdomas iš Maskvos. Bandymo metu patikrinsime elektros energetikos infrastruktūros galimybes dažnį valdyti ir situaciją kontroliuoti visiškai savarankiškai ir identifikuosime tobulintinas vietas, kas yra svarbiausias bandymo tikslas“, – sako D. Virbickas.

Izoliuoto darbo bandymo metu elektros poreikį Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje užtikrins tik šiose valstybėse esantys elektros gamybos šaltiniai ir aukštos įtampos nuolatinės srovės jungtys su Šiaurės šalimis. Savarankiškai bus palaikomas sistemų balansas ir elektros sistemų dažnis.

Sausį tarptautinė konsultacijų bendrovė „Tractebel Engineering“ pradeda pasirengimo bandymui studiją. Joje bus numatytas atsijungimo nuo kaimyninių energetikos sistemų modelis, surastas tam tinkamiausias laikas. Pasak Litgrid“ generalinio direktoriaus D. Virbicko, nors bandymas užtruks trumpai, pasiruošimas jam reikalauja laiko.

Pasirengimo bandymui studija iš dalies finansuojama Europos infrastruktūros plėtros fondo (CEF) lėšomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)