Antrąjį konsultacijų etapą numatoma surengti Minske, jo metu Lietuvos pusė ketina prašyti atsakymų apie elektrinėje įvykusius incidentus, reaktoriaus aušinimo klausimus, objekto poveikį Neries upės baseinui ir geriamam vandeniui, taip pat aptarti bendrus elektrinės saugumo klausimus. Kaip Eltai sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys, vizito metu apsilankymas statybų aikštelėje nėra numatytas.

„Nebuvo planuota, nes daug klausimų dar neaptarta pagal buvusią birželio mėnesio dienotvarkę Vilniuje. Galima sakyti, tik pusę klausimų mes aptarėme. Ne sutarėme, o aptarėme“, – Eltai sakė V. Auglys.

Pirmosios dvišalės konsultacijos tarp Lietuvos ir Baltarusijos ekspertų Astravo klausimu vyko Vilniuje birželio 21-22 dienomis. Jų metu Lietuva baltarusių paprašė sustabdyti elektrinės statybos darbus, kol Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) ekspertai įvertins, ar tinkamai šiam objektui buvo parinkta statybų aikštelė, ir bus atlikti „streso“ testai.

Liepą Astravo atominėje elektrinėje nukrito montuojamas reaktoriaus korpusas, todėl Baltarusijos energetikos ministerijos nurodymu su reaktoriaus montavimu susiję darbai buvo sustabdyti. Elektrinę statanti Rusijos korporacija „Rosatom“ nors ir pripažino incidento faktą, tačiau teigė, kad nukritęs korpusas nebuvo apgadintas, nors Minsko prašymu sutiko jį pakeisti nauju.

Jungtinių Tautų ESPO konvencijos komitetas yra pripažinęs, kad Baltarusija nesilaikė konvencijos nuostatų, parinkdama elektrinės statybos aikštelę, taip pat padarė pažeidimų, svarstydama kitas alternatyvas objektui, netinkamai informavo visuomenę bei kaimynines valstybes apie Astravo atominės elektrinės statybas.

Astravo AE statoma už maždaug 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)