Mesdamas iššūkį respublikonų kontroliuojamam Kongresui, B.Obama tesėjo savo pažadą blokuoti tą įstatymą, atverdamas sceną politinėms kovoms prieš 2016-ųjų prezidento rinkimus.

Bendrovė „TransCanada“ nori nutiesti 1,9 tūkst. kilometrų ilgio vamzdyną, kuriuo nafta, išgaunama iš bitumingųjų skalūnų Kanados Albertos provincijoje, būtų pumpuojama į JAV naftos perdirbimo įmones Meksikos įlankos pakrantėse.

B.Obama sakė nesantis iš principo nusistatęs prieš šį projektą, bet kaltino įstatymų leidėjus mėginus „apeiti seniai galiojančius ir išbandytus procesus“, kurie turėtų būti naudojami vertinant, ar „Keystone XL“ atitinka nacionalinius interesus.

Įstatymo projektas „pelnė mano veto“, pareiškė prezidentas.

Planuojamo vamzdyno poveikis buvo kelių vyriausybės finansuotų studijų objektas, o kai kurie iš tų tyrimų dar nebaigti.

Respublikonai, kurie remiasi pernai Valstybės departamento pateikta išvada, kad „Keystone“ projekto poveikis aplinkai bus minimalus, o naftotiekio statybos sukurs 42 tūkst. darbo vietų, kaltina B.Obama dangstantis procedūrinėmis priežastimis ir griaunant galimybes labiau sumažinti nedarbą.

„Prezidento veto „Keystone“ darbo vietų projektui yra nacionalinis skandalas, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris. – Prezidentas tiesiog pernelyg artimas aplinkosaugos ekstremistams, kad gintų amerikiečius darbininkus.“

B.Obama dar gali nuspręsti pritarti tam projektui, tačiau kol kas veto lieka galioti, prezidentui demonstruojant politinius raumenis ir stengiantis pristabdyti didesnę įtaką Kongrese neseniai įgijusius respublikonus, abiem pagrindinėms partijoms rikiuojant savo sunkiąją artileriją prieš ateinančiais metais vyksiančias kautynes dėl Baltųjų rūmų.

Respublikonai galėtų apeiti B.Obamos veto, jeigu sugebėtų užsitikrinti dviejų trečdalių balsų daugumą Senate ir Atstovų Rūmuose, bet palenkti į savo pusę pakankamai demokratų yra itin sunki politinė užduotis.

Vienas Senato padėjėjas sakė, kad Kongreso aukštieji rūmai iki kovo 4-osios surengs balsavimą, siekdami atmesti prezidento veto.

Daugelis kritikų, daugiausiai demokratai, perspėja, kad planuojamas nutiesti vamzdynas kelia naftos išsiliejimų pavojų, be to, realiai sukurs labai mažai naujų nuolatinių darbo vietų. Ekologai savo ruožtu teigia, kad naftos gavyba iš Albertos bitumingųjų smėlių prisideda prie pasaulinio klimato šiltėjimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)