„Mokslininkai ir nevyriausybinės organizacijos yra itin svarbios energetiniam šalies saugumui, kalbant apie regioninį bendradarbiavimą. Viena valdžia to pasiekti negali, todėl reikia bendravimo su verslu, mokslo atstovais ir nevyriausybinėmis organizacijomis“, - taip pat pridėjo ministras.

A. Sekmokas pabrėžė, kad Lietuva, strigdama kovose už energetinę nepriklausomybę, vis dar lieka „energetine sala“, o pagrindiniu tikslu lieka prisijungimas prie Vakarų Europos sistemos.

Ministras priminė, kad suskystintų gamtinių dujų terminalas Lietuvoje ir toliau turi išlikti nacionaliniu prioritetu ir projekto įgyvendinimas netrukdys kitiems regioniniams Baltijos šalių energetikos projektams.

Kalbėdamas apie ryšius su Rusija, A. Sekmokas teigė laukiąs konstruktyvių santykių su šia šalimi. „Dujų kainos Lietuvai yra didelės, tai turi būti išspręsta. Jei to neįmanoma padaryti bendradarbiaujant dviem pusėms, tai tenka tai daryti teisiniais būdais“, - tęsė savo kalbą ministras.

Taip pat minėdamas kaimyninę šalį ministras užsiminė apie Kaliningrado sritį ir pasisakė, kad dėl energetinio saugumo Rusija turėtų tapti Europos integruota nare.

„Tikiuosi, kad ateinanti valdžia labai atsakingai apžiūrės visus santykius su Rusija ir Europos Sąjunga ir tęs Lietuvos strateginius energetinius projektus“, - kalbėjo jis.

Po kalbos konferencijoje su DELFI bendravęs A. Sekmokas sakė tikintis, kad Kaliningrado tiek energetinė, tiek ekonominė ateitis turėtų būti siejama su bendradarbiavimu Europos Sąjungoje: „Manau, kad jiems svarbu užmegzti ryšius, statyti jungtis, tapti labai svarbia bendradarbiaujančia puse“.

Kalbėdamas apie Baltijos atominę elektrinę Kaliningrade, ministras teigė, kad elektrinė gali būti statoma, tačiau ji privalo atitikti visus saugumo reikalavimus. „Ji negali būti statoma esant tokiems santykiams. Turi keistis santykiai ir tada Kaliningradas turėtų perspektyvą lengvai integruotis ir rasti bendradarbiavimo kelius. Poveikio aplinkai vertinimui mes esame nepripratę ir matome saugumo trūkumų, kurie yra Kaliningrado atominės elektrinės statyboje. Santykiai iš Rusijos pusės turėtų keistis, jei mes norime bendradarbiauti“, - baigė kalbėti ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)