„Ar tu vis dar leidi kažkam instruktuoti, kaip tau gyventi, ką tau galvoti?/ Ar vis dar meldiesi priešais ekraną, ten, kur tau kalba pagal fonogramą?/ Atsibusk jau, atsipeikėk iš svetimo sapno, ar jauti – akmuo tau ant kaklo?" - dainavo A. Mamontovas.

Prezidentas Valdas Adamkus savo ruožtu penktadienį teigė kol kas dar nesąs apsisprendęs dėl Atominės elektrinės (AE) įstatymo pataisų, įteisinančių „Leo LT" projektą.

„Aš svarstau visas man pateiktas galimybes, prisimenu buvusius visus susitikimus ir su ekspertais, ir su nevyriausybinių organizacijų atstovais. Ir bandau pats nusverti, ką vienu veiksmu padarysiu – ar pagerinsiu Lietuvos valstybės ir Lietuvos žmonių padėtį, ar pabloginsiu, ir kokios bus ilgalaikės to pasekmės", - penktadienį žurnalistams sakė V. Adamkus.

Paklaustas, ar nejaučia spaudimo, šalies vadovas atsakė: „Spaudimas man yra tik kaip žmogaus asmeninis, bet jokiu būdu ne išorinis, nes aš su visais kitais, kurie yra suinteresuoti, kalbuosi atvirai, klausausi, ne diskutuoju, bet stengiuosi suprasti tai, kam jie atstovauja".


A.Mamontovas: balsavau už V.Adamkų ir tikiu juo

Daininkas DELFI teigė gerokai anksčiau parašęs šią dainą, tačiau pirmą kartą ją sudainavęs, norėdamas pareikšti paramą šalies vadovui, už kurį per prezidento rinkimus sako balsavęs.

„Aš nežinojau, kad bus proga padainuoti šitą dainą, kurią parašiau gerokai anksčiau. Dainos gimsta stebint gyvenimą. Aš balsavau už V. Adamkų ir aš tikiu juo. Aš tiesiog jį noriu palaikyti, kad jis žinotų, kad mes jį palaikome. Aš noriu tikėti, kad jis pasielgs teisingai. Aš nežinau visų peripetijų, mes iš tiesų negalime žinoti visko, kaip ten viskas vyksta. Bet jei tu tiki žmogumi, reikia jį palaikyti. (...) Šitą dainą aš kūriau R. Paksui (nušalintajam prezidentui – DELFI) kažkada. Bet aš matau, kad situacija dabar... Manau, kad dainos yra universalus dalykas", - žurnalistams kalbėjo A. Mamontovas.

Paklaustas, kodėl iki šiol laikęsis atokiau nuo politikos, dabar dalyvauja minėtoje „baltų marškinių" akcijoje, A.Mamontovas teigė nesiveliąs į politiką, tačiau be jos „yra ir žmogiški dalykai".

„Aš atokiau ir laikausi nuo jos (politikos – DELFI), bet yra ir žmogiški dalykai, kurie aukščiau politikos. Politika yra žaidimas, kurių aš nesuprantu. Bet aš džiaugiuosi, kad mes turime tokį prezidentą, aš juo didžiavausi ir didžiuojuosi ir noriu toliau juo didžiuotis", - sakė A. Mamontovas.

V.Adamkus: širdyje buvau su jais

Minėtoje akcijoje prieš „Leo LT" penktadienį dalyvavo apie tūkstantį žmonių, joje, be eilinių piliečių, buvo ir gausus būrys politikų, kai kurie parlamentarai, nepritariantys AE įstatymo pataisoms.

Liberalų ir centro sąjungos bei jaunųjų konservatorių organizuota akcija subūrė itin margą minią – joje dalyvavo ir liberalcentristų, ir konservatorių, ir liberaldemokratų atstovai. Prie akcijos prisišliejo ir radikalieji nacionaldemokratai su Mindaugu Murza priešakyje, taip pat – Lilijanos Astros vadovaujamos partijos „Lietuvos kelias" atstovai.

Akcijoje dalyvavo vienas Seimo opozicinės Darbo partijos frakcijos narys Saulius Bucevičius, nepritariantis savo frakcijos daugumos narių sprendimui balsuojant už AE įstatymo pataisas.

Akcijoje dalyvavo ir valdančiųjų „pilietininkų" narys Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius.

Mitingo dalyviai, palaktais ir šūkiais raginę V. Adamkų vetuoti AE įstatymo pataisas, kvietė šalies vadovą išeiti į aikšte ir susitikti su žmonėmis.

V. Adamkus vėliau žurnalistams sakė savo širdimi buvęs su aikštėje susirinkusiais žmonėmis.

„Mačiau, kokį penkiolika minučių žiūrėjau į juos stebėjau, širdyje buvau su jais kartu, kadangi problema yra svarbi, spręstina, tik nežinau, ar aikštėje stovint galima ją išspręsti", - sakė V. Adamkus.

A.Račas: „Leo LT" kompromituoja naujos AE idėją

Mitinge dalyvavęs žurnalistas Artūras Račas teigė į atėjęs, nes nenorįs, „kad viena verslo grupė apgaudinėtų visą visuomenę ir dėl to kentėtų visi".

„Šitas projektas „Leo LT" kompromituoja pačią atominės elektrinės idėją. Žmonės, kuriems rūpi, kas bus rytoj, kokia bus Lietuva ir ne tik elektros kainos, bet kokia bus Lietuvos valdžia, kas Lietuvą valdys, koks bus verslas Lietuvoje pagaliau, turėtų čia ateiti ir pasakyti, kad taip, kaip iki šiol nebegali būti", - sakė A.Račas.

Neoficialiomis žinioms, prezidentas yra linkęs pasirašyti AE įstatymo pataisas. Anot A.Račo, jei šios žinios pasitvirtins ir prezidentas pasirašys AE pataisas, „Leo LT" projekto įteisinimas, „tai dar nebus nieko baisaus".

„Nes įstatymas pats savaime - jis dar nieko nepakeičia, po įstatymo pasirašymo yra maždaug dar du mėnesiai laiko, maždaug dviejų mėnesių reikia apiforminti visą „Leo LT" steigimą. Tai dar tie du mėnesiai, kuriuos dar turės visuomenė, kad apsigintų nuo šio projekto. Įstatymas tą procesą pradeda, bet jis neužbaigia jo. Ir jei visuomenė pakankamai aktyviai pasipriešintų - galima spausti, gerąja prasme, ne tik prezidentą, galima spausti Vyriausybę, Seimo narius, kažkiek bandyti paspausti ir tą pačią „Maximą". Įstatymo pasirašymas yra riba, bet ji neužbaigia visko", - teigė apžvalgininkas.

Seimas praėjusį penktadienį priėmė Atominės elektrinės įstatymo pataisas, atveriančias kelią prieštaringai vertinamam nacionalinio investuotojo į atominę elektrinę „Leo LT" projektui.

Už AE įstatymo pataisas, pagal kurias nacionalinis investuotojas į atominę elektrinę būtų kuriamas ne „Lietuvos energijos", o naujos patronuojančios bendrovės pagrindu penktadienį balsavo 63, prieš 11, susilaikė 3 parlamentarai.

Už įstatymą balsavo valdantieji socialdemokratai, socialliberalai, valstiečiai liaudininkai, „pilietininkai" bei opozicinė Darbo partija.

Šiuos balsavimo rezultatus nulėmė opozicinės Darbo partijos frakcijos balsai, nors „darbietė" Loreta Garužinienė prieš pat balsavimą siūlė daryti svarstymo pertrauką, per kurią Vyriausybė turėtų pasitikrinti pasitikėjimą. Nepaisant šių L.Graužinienės pareiškimų, Darbo partija vėliau drausmingai dalyvavo balsavime - beveik vieningai balsavo už AE įstatymo pataisas.

Opozicinės konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir „Tvarkos ir teisingumo" partijų atstovai, balsuojant dėl „Leo LT", siekdami apskritai sugriauti balsavimą ir protestuodami, išėjo iš Seimo posėdžių salės. Valdančioji Liberalų ir centro sąjunga balsavo prieš.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją