Minėtoje akcijoje trečiadienį vidurdienį dalyvavo apie kelis šimtus žmonių – visuomeninių organizacijų narių, studentų, pensininkų, taip pat kai kurių partijų (liberalcentristų, liberaldemokratų) lyderiai ir nariai.

Akcija pirmą kartą surengta „amerikietiškų eitynių“ principu – dalis jos dalyvių ne stovėjo vietoje, o ėjo ratu aplink Daukanto aikštę, laikydami plakatus, raginančius prezidentą nepasiduoti oligarchų ir vienos verslo grupės spaudimui.

Menininkas V.Urbonas: visi galime tapti agresyvaus verslo įkaitais

Nacionaline premija praėjusiais metais už reikšmingą indėlį į medijų meną projektuose „Pro-testo laboratorija“, „Villa Lituania“ apdovanotas menininkas Gediminas Urbonas teigė savo dalyvavimu akcijoje siekiąs išreikšti nepritarimą „korupciniam – oligarchiniam sandėriui“.

„Visų pirmą jau keturiasdešimt metų praėjo nuo 1968 m. (Prahos pavasario sukaktis – DELFI), kurie visam pasauliui yra svarbūs kaip kovos už nepriklausomybę ir už savo idealus metai. Todėl 2008 metai Lietuvoje iš tiesų yra labai svarbūs. Ir aš asmeniškai atėjau į šitą mintingą tam, kad pareikščiau savo asmeninį nepritarimą šitam korupciniam – oligarchiniam sandėriui, kurio pasekmė grasina mus visus padaryti įkaitais vienos privačios bendrovės, kur labai agresyviai veikia Lietuvoje“, - DELFI trečiadienį sakė G. Urbonas.

Menininkas teigė besitikįs, kad šalies vadovas išgirs piliečių raginimus.

„Aš tikiuosi, kad prezidentas, jei jam iš tiesų svarbios pilietinės iniciatyvos, jei jam svarbi tautos valia ir piliečių balsas - jis turėtų vetuoti šitą Seimo įstatymą (AE įstatymą – DELFI). Jei to nebus, yra tik dvi galimybės – arba išvažiuoti, ar toliau kovoti“, - teigė G. Urbonas.

D.Kuolys: prezidentas negali atsipalaiduoti

Anot akciją organizavusios Piliečių santalkos atstovo Dariaus Kuolio, tokiu būdu piliečiai nedaro spaudimo, o priešingai – siekia pareikšti paramą prezidentui.

„Tai yra moralinė parama prezidentui. Spaudimas prezidentui yra, kai stambus kapitalas ar stambus šaunus, daug pasiekęs Lietuvos verslininkas pradeda kalbėti kaip valstybės šeimininkas, sakyti, kaip bus tvarkomas visas valstybės elektros ūkis Lietuvoje, kuris dar jam nepriklauso. Ir niekas iš valstybės pareigūnų nepasako – palaukit, šeimininkai yra piliečiai ir tauta“.

Anot D. Kuolio, prezidentas neturėtų pasekti Seimo pirmininko, Pilietinės demokratijos partijos vadovo Viktoro Muntiano plačiai nuskambėjusiais teiginiais, kad „jei prievartauja – geriau atsiduoti“.

„Šiuo atveju yra daromas didžiulis verslininkų spaudimas prezidentui ir Seimo pirmininkui, kuris iškart supasavo ir pasako, kad jeigu prievartauja reikia atsipalaiduoti. Mes nemanome, kad prezidentas prievartaujamas turėtų atsipalaiduoti. Ir esme čia todėl, kad jis neatsipalaiduotų, kad nesielgtų taip, kaip pasielgė Seimo pirmininkas“, - žurnalistams trečiadienį kalbėjo D. Kuolys.

Prie visuomenininkų akcijos prisijungė ir kai kurios partijos. Bene „garsiausiai“ akcijoje reiškėsi parlamentaras liberaldemokratų frakcijos narys Petras Gražulis.

Kai kurie DELFI kalbinti akcijos dalyviai nepanoro jos komentuoti, nes teigė esą nusivylę neskaitlingu renginiu.

Kiti priešingai tikino turį vilties, kad tokiomis akcijomis pavyks atkreipti prezidento dėmesį į dalies piliečių nuomonę.

Nerijus, VU studentas: „Protestuoju dėlto, kad šis projektas „Leo“ vykdomas paisant tik „VP Market“ interesų, yra daug dalykų, kurie nepalankūs nei nacionaliniams mūsų interesams, nekalbant apie tai, kad nieko neaišku ir dėl būsimų kainų ir dėl mūsų energetinio saugumo užtikrinimo“.

Šarūnas, Vilniaus M. Romerio universiteto studentas: „Projektu viena verslo gruopė siekia tik naudos sau, jiems nerūpi piliečių interesai. Jie akivaizdžiai net neslėpdami tai akcentuoja, įstatymas jiems neliepia statyti atominės elektrinės, visos tos sąlygos jiems leidžia po dviejų metų išeiti iš nacionalinio investuotojo – tai ir sudaro visas tas prielaidas, dėl ko mes čia atėjome ir dėl ko raginame prezidentą vetuoti įstatymą“.

Eimutis Kalevičius, vilnietis pensininkas: „Norime gyventi geriau. Apiplėš privatininkai savo naudai, surinks ir visą biznį padarys savo naudai. O mokesčių mokėtojų pinigai nueis vėjais.(...) Tikrai nepriklausau jokiai partijai ir organizacijai, esu paprastas pensininkas ir seku tai, kas darosi. (...) Po prezidento pasirodymo per VSD skandalą – baisu ko nors ir tikėtis iš jo. Bet maža viltis yra“.

AE įstatymo pataisų oponentai – jaunieji konservatoriai, liberalcentristai - penktadienį žada prie Prezidentūros organizuoti dar vieną „Baltų marškinių“ mitingą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją