Už įstatymo projektą dėl YPF - Ispanijos kompanijos "Repsol" antrinės įmonės - nacionalizacijos balsavo 207 parlamento žemųjų rūmų nariai. Prieš balsavo 32 nariai, šeši - susilaikė. Balandžio pabaigoje sprendimui nacionalizuoti YPF pritarė aukštieji Argentinos parlamento rūmai.

Balandžio 16 d. Argentina paskelbė apie YPF nacionalizaciją. Per 50 proc. šios kompanijos akcijų priklauso Ispanijos bendrovei "Repsol".

Ispanija pasmerkė tokį žingsnį ir pareiškė, kad kreipsis į tarptautinį arbitražą bei pareikalaus kompensacijos už savo turimą YPF dalį - mažiausiai 10 mlrd. dolerių. Europos Sąjunga (ES) informavo, kad gali kreiptis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Argentinos valdžia, savo ruožtu, tvirtina, kad YPF nuostoliai siekia 9 mlrd. dolerių, o beveik visos naftos kompanijos gautos lėšos pastaruosius kelerius metus buvo perkeliamos už šalies ribų.

YPF, įsteigta 1922 metais, ilgą laiką priklausė valstybei. 1992 metais naftos kompanija buvo privatizuota. 2012 m. balandžio duomenimis, 57 proc. YPF akcijų priklausė bendrovei "Repsol".

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)