Pasak Lietuvos delegacijos vadovo, Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktoriaus Vitalijaus Auglio, susitikimas dar kartą parodė, kad abiejų šalių esminiai nesutarimai dėl požiūrio į tarptautinių standartų taikymą, tarpvalstybinio poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procedūras, skaidrumą, atvirumą ir geros kaimynystės principus, lieka neišspręsti.

„Lietuvos ir Baltarusijos delegacijų pozicijos išsiskyrė ne tik dėl PAV procedūrų, bet ir dėl akivaizdžių faktų. Baltarusija nepripažįsta, kad, plėtodama Astravo AE projektą, pažeidė Jungtinių Tautų Poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvenciją, nors tai 2014 m. ir buvo konstatuota per šios konvencijos šalių susitikimą“, – nurodo Aplinkos ministerija.

Lietuvos atstovai kėlė pastaruoju metu Astrave įvykusiems incidentams, prašė raštu pateikti informaciją apie jėgainės aikštelės geologinius, hidrologinius ir seismologinius tyrimus.

Baltarusijos delegacija buvo supažindinta su atliktu tyrimu dėl galimo poveikio Neries upei, kurios vanduo bus naudojamas AE aušinti, ir požeminiam geriamajam vandeniui, jeigu įvyktų avarija Astravo AE.

Lietuva yra aštriausia Baltarusijos, statančios atominę jėgainę apie 50 kilometrų nuo Vilniaus, kritikė. Lietuvos teigimu, Baltarusija neužtikrina projekto, statomo vos 20 kilometrų nuo šalies sienos, saugumo. Minskas atmeta Lietuvos priekaištus, sakydamas, kad atominėje elektrinėje užtikrins aukščiausius saugumo standartus.

Astravo atominės jėgainės statybose nuolat įvyksta didesnių ar mažesnių incidentų. Liepą atliekant bandymus, krito reaktoriaus korpusas, o rugpjūčio pabaigoje jėgainės statybvietėje žuvo žmogus.

Birželį Vyriausybė pritarė elektros, pagamintos Astravo AE ir kitose trečiose šalyse, embargo planui, pagal kurį 2018 metais, kai planuojama pastatyti pirmąjį Astravo AE bloką, jos gaminamos elektros importas į Lietuvą, o kartu ir į kitas ES šalis, bus ribojamas bus per elektros biržos „Nord Pool“ Lietuvos zoną. Seimas taip pat ketina svarstyti piliečių iniciatyvą drausti pirkti elektrą iš Astravo AE.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)