„Šiandien situacija nėra bloga, aukštesnioji Nemuno dalis, esanti ties Druskininkais, buvo šiek tiek nusekusi liepos viduryje, kai staiga upėje nukrito vandens lygis ir buvo tenkinami tik minimalūs gamtosauginiai reikalavimai. Dabar Nemune vandens lygis - padidėjęs, matyt, prisidėjo ir krituliai, gal sumažėjo vandens naudojimas ir Baltarusijoje. - sako Aplinkos apsaugos agentūros Hidrografinio tinklo skyriaus vedėjas Gintautas Sabas. - Duomenys, kuriuos dabar turime, pablogėjusios situacijos tikrai nerodo. Kiekybiniai rodikliai liepos antroje pusėje rodė, kad buvo atsiradusios rizikos, tačiau pasikeitusių cheminių rodiklių ar žuvų kritimo nepastebėjome.“

G. Sabas pasakoja, jog vandens lygis upėse kasmet krenta ir dėl natūralių priežasčių, tačiau tokiais atvejais jis mažėja ne taip sparčiai kaip šiemet liepą Nemune ties Druskininkais. Specialistas svarsto, kad vandens lygio mažėjimui įtakos galėjo turėti naujoje Baltarusijos Gardino hidroelektrinėje vykstantys darbai.

„Kaip jiems sekėsi statyti susipažinome prieš dvejus metus, tas objektas turėjo būti pastatytas iki šių metų pradžios, tačiau daugiau oficialios informacijos, kaip jiems sekėsi įgyvendinti šitą projektą neturime, - sako G. Sabas. - Aplinkos apsaugos specialistai, kurie stebėjo situaciją, nepastebėjo neigiamo poveikio, tačiau, matyt, bendros situacijos vertinimą, ar pablogėjo ekologinė būklė, reikės daryti metų pabaigoje. Tačiau yra ir kitų problema: Lietuvoje su mažesniu vandens pritekėjimu teko išlaikyti Kauno hidroelektrinės tvenkinį normaliame lygyje.“

Pasak jo, dėl sumažėjusio vandens kiekio su sunkumais susidūrė ir laivyba.

Pasigenda vandens Nemune

Mažesnius vandens kiekius Nemune pastebėjo ir Lietuvos energijos Hidroelektrinių departamento direktorius Juozas Bartlingas.

„Žinoma, kuo turime daugiau vandens, tuo daugiau energijos pagaminame Kauno hidroelektrinėje. Ši vasarą nebuvo įspūdinga, vertinant vandens kiekius, bet prisidėjo ir tai, kad Gardinas, pastatęs hidroelektrinę, kaupė tvenkinį ir dalį vandens sulaikė. Mums vandens atitekėjo tiek, kiek mums reikia vienam agregatui dirbti, nors yra keturi“, - pasakoja J. Bartlingas.

Pasak jo, šiuo metu Kauno hidroelektrinėje dirba vienas agregatas ir palaipsniui yra kaupiamas elektrinės darbui reikalingas tvenkinys.

„Vandens debitas nėra didelis, todėl tvenkinys kaupiamas lėtai, o kauniečiams vis dar gali atrodyti, kad Nemune yra labai mažai vandens, bet iš tikrųjų Nemunu teka ne mažiau nei 120 kubų vandens ir mes laikomės visų aplinkosauginių reikalavimų. Manau, tokia situacija dar gali šiek tiek tęstis, tačiau rudenį, tikimės, bus daugiau lietaus, drėgmės ir viskas normalizuosis, dabar situacija jau gerėja“, - sako jis.

Ši vasara – nėra rekordiškai prasta

Specialistai tikina, kad šiemet Nemune sumažėję vandens kiekiai nėra rekordiniai, nes per sausras ši upė buvo nusekusi labiau.

„Prieš kelerius metus buvo sausra ir Nemuno debitas buvo mažiau kaip 100 kubų“, - prisimena J. Bartlingas.

Anot jo, tuomet Kauno hidroelektrinė Kauno marias „nudirbdavo“ po 1,5 metro, kai dabar šis rezultatas nesiekia nei metro.

„Sakyčiau, kad šie metai yra vidutiniškai sausi ir dar susiklostė aplinkybės, kad ir Gardinas buvo sulaikęs vandenį, Lietuvoje buvo sistemos poreikiai padidėję. Be to, vasarą ir taip Nemune vandens lygis šiek tiek sumažėja“, - dėsto J. Bartlingas.

G. Sabas laikosi tokios pat nuomonės: vasarą vandens upėse sumažėja dėl gamtinių reiškinių: rečiau lyja, o temperatūra – aukšta, todėl dalis vandens nugaruoja.

„Lietuvai dar pasisekė, kad šiemet turime pakankamai kritulių nei vidutiniškais metais. Gal tik Žemaitijoje Akmena ir Danė buvo šiek tiek nusekusios, bet ir ten vėliau ši problema susitvarkė. Tačiau, jei nagrinėti ankstesnių metų statistiką, su mažo vandeningumo problema ne kartą buvo susidūręs Nevėžis, buvo ir kritusių žuvų, o kalbant apskritai, gamtinės sąlygos Vidurio Lietuvoje yra ypatingai jautrios“, - dėsto specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)