"Mūsų visi skaičiavimai rodo, kad VAE dirbtų pelningai ir be kokių nors papildomų subsidijavimų. Mes matome branduolinę energetiką kaip tikrai labai konkurencingą energetiką, ir todėl kažkokių papildomų subsidijavimų klausimo nėra mūsų darbotvarkėje. Subsidijavimas, kaip yra dabar su vėjo energetika ar saulės energetika, reiškia, kad mokesčių mokėtojai papildomai moka tokios energijos gamintojams, ir tą aritmetiką reikia aiškiai matyti. Geriau plėtoti tokią energetiką, kuriai papildomų subsidijavimų iš mokesčių mokėtojų pinigų nereikėtų", - antradienį Lietuvos radijui sakė premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, branduolinė energija yra tokia pat švari kaip "žalioji", saulės ar vėjo energija, kadangi į atmosferą nėra išmetamas anglies dvideginis. Tačiau, pabrėžė Premjeras, daugelis valstybių pastaruoju metu mažina žaliosios energetikos subsidijavimą, kadangi tai tampa didele našta valstybių biudžetams, todėl pagal analogišką logiką ir branduolinė energija neturi būti subsidijuojama..

"Visoje Europos Sąjungoje stebima žaliosios energetikos subsidijavimo mažėjimo tendencija, nes, kaip rodo daugelio šalių patirtis, valstybių finansai nebeatlaiko tokio subsidijų lygio, kokį tos valstybės nuo šiek tiek ankstesnių laikų yra nustačiusios tai pačiai žaliajai energetikai. Tuo požiūriu kyla klausimas, kokios yra tolesnės žaliosios energetikos kaip tam tikros ekonomikos šakos vystymosi tendencijos", - kalbėjo A. Kubilius.

Vis dėlto Vyriausybės vadovas teigė, kad, jei sprendimas subsidijuoti branduolinę energetiką būtų priimtas, Lietuva jam pritartų ir jį paremtų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją