"Ministras dar negrįžo iš kelionės, ir susitikimai dar tęsiasi. Kiek žinau, jie tikrai labai pozityvūs. Mums bendradarbiavimas su Lenkija svarbiausiuose energetikos projektuose yra labai svarbus, ir tai liečia ne tik Visagino atominę elektrinę, kur ne vieną kartą esame kartoję, kad durys Lenkijos kompanijoms dalyvauti šiame projekte išlieka ir toliau atviros. Tą esame sakę ir visi trys Baltijos šalių premjerai", - interviu Lietuvos radijui antradienė sakė A.Kubilius.

Jo teigimu, Lietuvai svarbus bendradarbiavimas su Lenkija visose energetikos srityse.

"Lygiai taip pat labai svarbus yra elektros jungčių ir naujų jungčių - ir antrosios jungties (elektros - BNS) statyba į Lenkiją, mums taip pat svarbu matyti perspektyvą, kaip gali būti sujungtos dujų sistemos. Taigi, energetikoje erdvės bendradarbiavimui yra, ir su Europos Komisija, ir su Lenkija tai yra labai svarbu. Matau, kad perspektyvos jo yra labai neblogos", - kalbėjo ministras pirmininkas.

A.Sekmokas pirmadienį susitiko su Lenkijos vicepremjeru, ekonomikos ministru Waldemaru Pawlaku ir Lenkijos iždo ministru Mikolajumi Budzanowskiu, pokalbiuose dalyvavo ir strateginio investuotojo į Visagino atominę elektrinę - Japonijos koncerno „Hitachi“ atstovai.

Pasak neoficialių šaltinių, Vilnius tikisi, kad Lietuvos Seimui birželį priėmus teigiamą politinį sprendimą dėl naujos AE Visagine statybos, Lenkija pagaliau sutiks dalyvauti projekte. Jei šalis nutartų dalyvauti, ji būtų ketvirtoji regiono partnerė po Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Laukiant Lenkijos, taip pat Latvijos ir Estijos sprendimo, kol kas neįkurta Visagino AE projekto įgyvendinimo bendrovė, kurios dalininkės turėtų būti Lietuva ir regiono partnerės bei strateginė partnerė - "Hitachi".

Anksčiau A.Sekmokas sakė, jog Lenkija laukia politinių sprendimų Lietuvoje, kad galėtų prisijungti prie naujos atominės elektrinės projekto. 2011 metų pabaigoje Lenkija pasitraukė iš projekto.

Anot A.Sekmoko, Lenkija, kuri degina daug akmens anglies, turi didelį interesą dalyvauti projekte, nes 2016 metais bus sugriežtinti aplinkosaugos reikalavimai, be to, šiaurės rytų Lenkijoje trūksta elektros. Anot jo, Lietuvai yra svarbu, kad Lenkija prisijungtų prie Visagino AE projekto - tai "duotų projektui dar platesnį regioninį pobūdį".

Jei Lenkija grįžtų į VAE projektą, Lietuvoje galėtų būti statomas antras "Hitachi" branduolinis reaktorius, o bendra elektrinės galia siektų 2,7 tūkst. megavatų.

Anksčiau Lenkija norėjo gauti 1000 megavatų galios būsimoje naujoje atominėje elektrinėje. Šiuo metu Lietuva numato statyti vieną reaktorių, kurio galia - 1350 megavatų.

Pagal dabartinį planą, "Hitachi" turėtų valdytų 20 proc., Lietuva - 38 proc., Latvija - 20 proc., o Estija - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų. Jeigu prie AE projekto įgyvendinimo prisijungtų Lenkija, akcijų proporcijos kiek keistųsi.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)