"Periodiškai pasigirsta pasiūlymų į terminalo statybą pritraukti ir stambią lietuvišką kompaniją "Achema". Aš dar sykį turiu pakartoti tą patį, ką ne vieną kartą esu sakęs, kad "Achema", jos visa veikla, gamyba priklauso nuo "Gazprom" tiekiamų dujų. "Achema" yra didžiausia "Gazprom" dujų vartotoja. Ir derybos dėl dujų tiekimo sutarčių - jos vyksta, matyt, nuolat. Todėl "Achemos" dalyvavimas naujo terminalo statyboje galėtų būti labai stipriai priklausomas nuo "Gazprom" diktuojamų sąlygų", - interviu LRT radijui sakė A.Kubilius.

Pasak jo, "Achemos" pritraukimas gali reikšti interesų konfliktą.

"Ir pačiai Achemai, ir Lietuvai turbūtų būtų geriau, jei terminalo statyba nebūtų įtakojama tokio interesų konflikto, kai pasidarytų nebeaišku su kuo mes dėl savo terminalo deramės - ar su "Achema", ar su "Gazprom", kuris vienaip ar kitaip diktuodamas sąlygas dėl ilgalaikių dujų kontraktų, kurias "Achema" turi pasirašyti, ieškotų būdų, kaip įtakoti terminalo statybą per "Achemos" dalyvavimą", - tvirtino laikinasis premjeras.

A.Kubiliaus nuomone, SGD terminalo finansavimo modelis yra visiškai parengtas ir jam nereikia jokių ypatingų modifikacijų.

"Achema" prieš 4 metus su tuometine socialdemokratų Vyriausybe nesėkmingai jau bandė dalyvauti SGD terminalo projekte. Gedimino Kirkilo vadovaujama socialdemokratų Vyriausybė 2008 metų rudenį kartu su "Achema", kuri buvo pasirinkta be konkurso, buvo įsteigusi bendrovę Gamtinių dujų terminalas, kuri vėliau buvo likviduota. "Achema" turėjo valdyti 20 proc., akcijų ir planavo į projektą investuoti apie 300-400 mln. litų.

Tačiau Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjus ikiteisminį tyrimą dėl galimo valstybės tarnautojų piktnaudžiavimo tarnyba, projektas buvo sustabdytas. Trims tuometinėje Ūkio ministerijoje dirbusiems ir bendrovės kūrime dalyvavusiems pareigūnams buvo iškelta baudžiamoji byla, kurios nagrinėjimas dar nėra baigtas.

Kandidatė į ūkio ministres, socialdemokratė Birutė Vėsaitė išsakė poziciją, esą padaryta klaida, jog SGD terminalo statyboje nedalyvauja bendrovė "Achema".

Dabar SGD terminalo įstatymas numato, kad didieji dujų vartotojai iš būsimojo SGD terminalo bei koncerno "Gazprom" privalės pirkti po 25 proc. jiems būtino dujų kiekio.

Vadinamajai "25 proc. taisyklei" labiausiai priešinasi daugiausia dujų Lietuvoje suvartojanti "Achema", kuri jau yra pasirašiusi ilgalaikę dujų pirkimo sutartį su "Gazprom", taip pat bendrovė "Lietuvos dujos", kurios sutartis su "Gazprom" baigiasi 2015 metų pabaigoje, ir didžiausias šilumos tiekimo įmones vienijanti Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)