Teigiama, kad įrenginiuose naudojamos technologijos leis gaminti produktus, kuriuos ankščiau Lietuvos bendrovėms tekdavo importuoti. Prie metus trukusių projekto statybų, montavimo ir paleidimo procesų prisidėjo Italijos, P.Korėjos, Prancūzijos ir kitų šalių bendrovės.

Gamyklos „Achema“ generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas pranešime teigia, kad naujasis blokas trąšų gamyklai ir jos dukterinei bendrovei „Gaschema“ leis tapti techninių dujų rinkos lydere Lietuvoje bei rimta konkurente kaimyninių Latvijos, Estijos, Baltarusijos ir Lenkijos rinkose.

„Oro skaidymo bloke gaminsime dujinį švarų azotą, dujinį technologinį deguonį, skystą argoną, azotą ir deguonį. Šių techninių dujų rinka Lietuvoje nuo 2004 metų kasmet auga po maždaug dešimtadaliu, tačiau vis dar yra stipriai mažesnė nei Latvijos ar Estijos rinkos, todėl, manome, kad bloke gaminamos produkcijos vartojimas Lietuvoje kasmet turėtų augti bent apie 4-5 procentus“, - pranešime teigė R. Miliauskas.

Pasak pranešimo, gamyklos oro skaidymo blokas leis pagaminti daugelį sveikatos priežiūros įstaigoms itin svarbių produktų - medicininį deguonį, azoto suboksidą, medicininį azotą, medicininę angliarūgštę, medicininį sintetinį orą.

„Reikėtų pabrėžti, kad šios technologijos pristatymas atspindi ir strateginį gamyklos tikslą – nuosekliai diegti aukštąsias technologijas ir palaipsniui persiorientuoti į įvairių aukštesnės pridėtinis vertės produktų gamybą“, - kalbėjo gamyklos generalinis direktorius R. Miliauskas.

Anot gamyklos vadovo, naujas oro skaidymo blokas leis ne tik patenkinti augsiantį jame pagamintos produkcijos poreikį Lietuvoje ir užsienio rinkose, bet ir sudarys sąlygas sutaupyti apie trečdalį energijos sąnaudų, kurias anksčiau „Achema“ skirdavo oro skaidymo produktams gauti.

Oro skaidymo bloko projektas pradėtas 2013 metų liepos mėnesį, kai Italijos kompanija SIAD pasirašė oro skaidymo technologinės dalies projekto ir įrangos pateikimo gamyklai „Achema“ sutartį. Objekto projektavimo darbus atliko „Sweco Lietuva“, o statybos darbai gamyklos teritorijoje prasidėjo 2014 metų spalį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)