„Manau, kad Vyriausybės posėdyje šį trečiadienį bus pritarta (įstatymo pataisoms dėl skalūnų apmokestinimo - BNS) ir po to šie įstatymų projektai keliaus į Seimą. Aš manau, kad Seime jau prasidėjus svarstymui tų teisės aktų, jiems irgi bus pritarta ir po to jau skelbsime viešąjį konkursą“, - interviu LRT radijui antradienį sakė A.Butkevičius.

Aplinkos ministerija siūlo pirmus trejus metus, bet ne ilgiau nei iki 2020 metų pradžios, skalūnų dujų gavybos neapmokestinti, o vėliau jai taikyti 15 proc. tarifą. Taip pat siūloma, kad 90 proc. mokesčių atitektų valstybės, o 10 proc. - savivaldybių, kur bus išgaunamos dujos, biudžetams. Tradicinei naftai siūloma taikyti 12 proc. bazinį mokesčio tarifą.

„10 proc. mokesčio siūloma palikti savivaldybėms, kurių teritorijose išgaunami skalūnai, kad jos pačios būtų suinteresuotos, kad investicijos būtų pritrauktos į jų rajonus, kad atlikus žvalgybą ir pradėjus gavybą, būtų galima sukurti naujas darbo vietas“, - tvirtino A.Bukevičius.

Pasak jo, rengiant naują skalūnų apmokestinimo tvarką, išnagrinėta Rumunijos, Didžiosios Britanijos ir Lenkijos, kur šiuo metu jau vyksta skalūnų žvalgyba, teisinė bazė.

Lietuvos valdžiai pakeitus mokesčių, teisinę ir reguliavimo aplinką, 2013 metų spalį JAV energetikos įmonė „Chevron“ pasitraukė iš skalūnų dujų gavybos konkurso. Naujas konkursas turėtų būti skelbiamas iš karto, kai tik Vyriausybė ir Seimas priims įstatymo pataisas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)