„Vienas iš svarbių klausimų buvo energetika. Galiu pasakyti, kad pradedant kalbėti šiuo klausimu jis (D. Medvedevas – DELFI) pats pasakė, kad jie puikiai supranta, jog tai yra Lietuvos apsisprendimas dėl Trečiojo energetikos paketo. Nebuvo keliama jokių reikalavimų, kad Lietuva pakeistų poziciją. Tik buvo priminta, kad Lietuva pasirinko pačią griežčiausią poziciją netgi lyginant su Lenkija ir Vokietija. Bet faktiškai buvo pripažinta, kad šitas sprendimas priimtas ir tai mūsų valstybės reikalas“, - po susitikimo su Rusijos premjeru telefonu DELFI sakė A. Butkevičius.

Trečiojo energetikos paketo, kuris numato dujų perdavimo, tiekimo ir skirstymo veiklų atskyrimą, įgyvendinimas sukėlė ginčų tarp Lietuvos ir „Gazprom“. Pagal šį paketą Lietuva iki 2014 metų pabaigos ketina atskirti „Lietuvos dujų“, kurių 37,1 proc. akcijų valdo „Gazprom“, veiklas – magistraliniai dujotiekiai atiteks nuo „Lietuvos dujų“ atskiriamai naujai įmonei.

Lietuva pasirinko atskirti dujų vamzdynus nuo dujų tiekėjo nuosavybės teise. Tai griežčiausia priemonė – Lietuva galėjo rinktis ir švelnesnius variantus: įkurti nepriklausomą sistemos operatorių arba tiesiog užtikrinti tiekimo ir gamybos atskyrimą.

Pastaraisiais metais Rusija griežtai kritikavo Lietuvos dujų sektoriaus reformą.

Klausiamas, kokį įspūdį jam paliko pats D. Medvedevas, Lietuvos premjeras buvo lakoniškas: „Jis man paliko kaip draugiško politiko, išsilavinusio, inteligentiško žmogaus įspūdį“.

„Su ponu D. Medvedevu susitikimas vyko gana draugiškoje aplinkoje. Pirmiausia pasikeitėme informacija dėl ekonominių santykių. Buvo pasikeista informacija, koks buvo eksportas praeitais metais į Rusiją – jis augo 30 proc. Tai sudarė 19 proc. nuo viso eksporto. Taip pat buvo kalbama apie turizmo augimą, buvo paliesti klausimai apie transportą, logistiką“, - pasakojo A. Butkevičius.

Su Rusijos premjeru A. Butkevičius teigia aptaręs ir tarpvyriausybinės Lietuvos-Rusijos darbo grupės darbą, kuris realiai nevyksta nuo 2011-ųjų.

„Dar buvo svarbus klausimas dėl tarpvyriausybinės darbo grupės darbo atnaujinimo, nes posėdžiai nevyko nuo 2011 m. Ji sprendžia tarpvalstybinio lygio klausimus. Taip pat yra tokia prekybos-ekonomikos darbo grupė: ji šiek tiek žemesnio lygio, jos susitikimas Maskvoje vyks balandžio 11 d. ir manome, kad tuo pagrindu po to bus tarpvyriausybinės darbo grupės susitikimas“, - teigė Lietuvos premjeras.

Dvišalis premjerų lygio susitikimas vyko po trejų metų pertraukos. 2010 m. kovą Maskvoje dvišalius klausimus aptarė tuometiniai ministrai pirmininkai Andrius Kubilius ir Vladimiras Putinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (957)