"Reikia atkreipti dėmesį, kad ketvirtas protokolas nenumato konkrečių lėšų skyrimo, tai čia žinoma, ir tada buvo rizika, bet matyt kitaip susiderėti nebuvo įmanoma. Galų gale, pinigai nebuvo aiškūs. Niekaip negalėtume įtikinti, kad Europos Komisija nesilaiko savo įsipareigojimo finansuoti Ignalinos atominės elektrinės uždarymą formaliai, juridiškai, nes pinigai yra skiriami. Kodėl jie yra skiriami mažesni negu reikia, labai sunku spręsti iš šalies, nes nei anksčiau, nei dabar nepasakė, kokie yra Komisijos argumentai", - Lietuvos radijui ketvirtadienį sakė A.Abišala.

Jo nuomone, versijos gali būti dvi.

"Mažiau tikėtina, kad Lietuva yra baudžiama už blogą uždarymo įgyvendinimą, už tai, kad projektai tęsiasi, už tai, kad ginčijamasi su "Nukem" ir kitų dalykų. O paprastesnė, ir, man rodos, labiau tikėtina versija, kad Komisija neturi pinigų", - sakė A.Abišala.

Jo žodžiais, nauja finansinė 2014-2020 metų finansinė perspektyva reiškia ir naują politiką.

"Byra Europos pietūs, daug pinigų yra sudėta ten. Europa stengiasi centralizuoti kai kurias išlaidų rūšis, moksliniams tyrimams ir kai kuriems kitiems dalykams, tai yra pasilikti sau ir tiesiogiai finansuoti projektus. Tie dalykai yra aiškūs, matomi ir suprantami. Klausimas yra, ar Lietuva girdi kokius nors konkrečius argumentus, kodėl verta rizikuoti iš tikrųjų pavojingu objektu ir tokia vieta, kur vistiek reikės pinigus išleisti anksčiau ar vėliau. Jeigu vėliau, tai ir daugiau. Tų argumentų negirdint, sunku ginčytis", - teigė A.Abišala.

Anot A.Abišalos, Europos Komisija yra racionali, ji nedaro politinio spaudimo.

"Vieną dalyką aš galiu tvirtai pasakyti, kad skirtingai nuo kai kurių mūsų valstybių kaimynių, Europos Komisija, kalbėdama Europos Sąjungos vardu, yra racionali. Nėra kokio nors politinio spaudimo per vieną biudžeto eilutę paveikti kokią nors politiką ar ką nors kitą. Iš tikrųjų, matyt, jie kažkokių argumentų turi. Ar jie pakankami, ar mes turime stipresnių argumentų įtikinti, ar mes bedradarbiaujame su bulgarais, slovakais, ar mes ieškome paramos kitose valstybėse narėse, aš tikrai nežinau. Todėl yra sunku pasakyti, kuo šis ginčas gali baigtis", - teigė jis.

Europos Komisija (EK) naujoje finansinėje perspektyvoje - 2014-2020 metais - Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos atominių elektrinių uždarymui ir jų saugumui užtikrinti siūlo skirti 700 mln. eurų. (2,417 mlrd. litų). Fiziniam jėgainių uždarymui numatoma skirti 500 mln. eurų, o jų saugumui - dar 200 mln. eurų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją