„Kažin ar kaimynai pirks šią elektros energiją. Rusijoje taip pat jos perteklius, Ukrainoje elektros energijos pakanka. Europoje sava elektros energija. Tai prekė, vyksta konkurencija. Ją bus sunku parduoti. Todėl reikia ruoštis vietoj dujų ir naftos naudoti elektrą“, – cituoja valstybės vadovą naujienų agentūra BELTA.

Anot jo, svarbiausia – ne piginti Baltarusijoje gaminamą elektros energiją, o išsaugoti dabartinį kainų lygį. „Dujos ir nafta brangs, o elektros energija bus kur kas pigesnė“, – teigė A. Lukašenka.

Pasak prezidento, jau dabar statant naujus gamybinius objektus ir gyvenamuosius namus reikia numatyti platesnį elektros energijos naudojimą.

„O kai pamatysite, kad elektra patogiau negu dujos, jūs patys nusipirksite elektrinę viryklę“, – pareiškė Baltarusijos lyderis.

Baltarusijos opozicija: „Astravas – antrasis Černobylis“

Baltarusijos opozicijos ir pilietinės visuomenės atstovai antradienį Minske surengė tradicinę akciją „Černobylio kelias“. Miesto valdžia leido renginio dalyviams susirinkti prie „Spalio“ kino teatro, kuris yra Nepriklausomybės prospekte, ir žygiuoti Minsko gatvėmis į Tautų draugystės parką.

Baltarusijos opozicijos akcija Černobylio kelias

Neoficialiais duomenimis, į manifestaciją susirinko keli šimtai žmonių. Jie nešė politinius šūkius, Europos Sąjungos vėliavas, plakatus prieš Astravo atominės elektrinės statybą. Vienas iš jų skelbė: „Astravas – antrasis Černobylis“.

Akcijos „Černobylio kelias“ iniciatoriai – kai kurių Baltarusijos politinių partijų ir visuomeninių judėjimų lyderiai. Tapti jos organizacinio komiteto garbės pirmininke sutiko baltarusių rašytoja, Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Alaksijevič.

„Černobylio kelio“ eitynės rengiamos Minske kasmet Černobylio katastrofos dieną, balandžio 26-ąją, nuo 1989 metų. Baltarusijos valdžia neleido jų organizuoti tik 2011 metais.

L. Linkevičius: branduolinės saugos reikalavimai turi būti privalomi

Minint Černobylio atominės elektrinės avarijos 30-metį, Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad visos pasaulio šalys turi griežtai laikytis tarptautinių branduolinės saugos standartų, kurie apskritai turėtų būti privalomi.

Ministro teigimu, Černobylio avarijos padariniai jaučiami dar ir šiandien, todėl visos vyriausybės, vystydamos branduolinę energetiką, turi laikytis griežčiausių Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ir aplinkosauginių reikalavimų.

„Siūlome griežtinti branduolinės saugos reikalavimus ir padaryti juos privalomus, nes šiandien jie yra tik rekomendaciniai, taip pat sustiprinti pasaulinį TATENA vaidmenį prižiūrint branduolinės saugos užtikrinimą“, – teigia L. Linkevičius.

Linas Linkevičius

Antradienį Vilniuje su Baltarusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoja Aliona Kupčina susitikęs L. Linkevičius Minsko atstovei išreiškė Lietuvos susirūpinimą dėl Astravo atominės elektrinės projekto ir paragino Minską imtis visų veiksmų, kad elektrinė atitiktų tarptautinius aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartus.

Ministro teigimu, Baltarusijai reikia kuo greičiau atlikti nešališką statybų aikštelės tinkamumo vertinimą, atlikti elektrinės atsparumo testus ir glaudžiau bendradarbiauti su tarptautiniais ekspertais vertinant elektrinės saugumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)