Seimo komisijos išvados jau pasiekė Vyriausybę. Seime vykstant Vyriausybės valandai, opozicija ne sykį teiravosi dėl A. Skardžiaus veiklos. Konservatorė Rasa Juknevičienė ypač akcentavo komisijos pareiškimą apie Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo įgyvendinimą Lietuvoje – esą A. Skardžiaus komisijos tezės puikiai atitinka Trečiuoju paketu nepatenkinto „Gazprom“ interesus.

Lietuvai pradėjus įgyvendinti Trečiąjį ES energetikos paketą, „Gazprom“ kreipėsi į Paryžiaus arbitražą, ginčydama Lietuvos teisę pasirinkti „Lietuvos dujų“ skaidymo būdą. A. Skardžiaus išvadose yra iš esmės toks pat, kaip „Gazprom“ ieškinyje, teiginys, kad „yra rizika, jog Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo būdas – nuosavybės atskyrimas – galimai nėra optimalus Lietuvai“. (…) Kaip jūs vertinate A. Skardžiaus bandymus diskredituoti Lietuvą?“ - klausė R. Juknevičienė.

A. Butkevičius bandymų diskredituoti Lietuvą nevertino, bet R. Juknevičienės minėtą punktą pavadino

„Šiandien buvo šitos išvados aptariamos mūsų partijos valdybos posėdyje. Ir tos nuostatos, kur yra kalbama apie Trečiąjį energetikos paketą, neatitinka tikrovės. Ir tikrai jos turi būti ištaisytos kuo greičiau“, - sakė premjeras.

Vyriausybės valandos metu A. Butkevičius taip pat teigė nesutinkantis ir su A. Skardžiaus komisijos išvadomis dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo. Premjero žodžiais, šios išvados taip pat „turėtų būti pakoreguotos“.

A.Skardžius: išvados dėl „Lietuvos dujų“ skaidymo ir SGD terminalo bus sušvelnintos

Po premjero kritikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos, kuri aiškinosi buvusios Vyriausybės veiklą energetikoje, išvados dėl „Lietuvos dujų“ skaidymo ir SGD terminalo bus „aptakesnės ir pašvelnintos“, žada komisijos vadovas Artūras Skardžius.

„Mes (komisija - BNS) tarėmės, kad nesukelti tarptautinio erzelio, atsižvelgiant į sudėtingą tarptautinį kontekstą šiandien, nes tokios situacijos, kai pradėjome dirbti dar nebuvo, galbūt kai kurias formuluotes galėsime pakeisti. Matomai mes šiek tiek jas, formuluotes padarysime aptakesnes, kai ką pašvelninti galėsime - kaip sutarsime su koalicijos partneriais, pamatysime, kokios bus formuluotės šiais klausimais“, - BNS teigė A.Skardžius.

Jo teigimu, komisija kol kas išvadų „Lietuvos dujų“ skaidymo ir SGD terminalo net nesvarstė, bet jis tikino, kad apsispręsta būsią penktadienį.

Tuo tarpu Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė BNS teigė, kad yra susitarimas kol kas nepriimti jokių išvadų „tais dviem klausimais“. Pasak jos, komisijai „reikia dar padirbėti“ - esą tokia buvusi partijos rekomendacija.

„Ji turi pasitikslinti kai ką. Šie klausimai turėtų likti komisijos dispozicijoje - jie neturėtų būti teikiami priėmimui. Komisija turėtų atsakingai pažiūrėti tais dviem klausimais“, - sakė I. Šiaulienė.

Ji neatmeta galimybės pratęsti komisijos veiklą.

A.Skardžius BNS teigė negirdėjęs, kaip kai kurias preliminarias išvadas įvertinimo premjeras.

Algirdas Butkevičius sakė su kai kuriomis komisijos preliminariomis išvadomis nesutinkąs, pavadino jas neatitinkančiomis tikrovės ir mano, jos turėtų būti pakoreguotos. Premjeras išskyrė komisijos poziciją dėl suskystintųjų gamtinių dujų terminalo Klaipėdoje ir trečiojo energetikos paketo.

„Nežinau, ką reiškia neteisingos. Aš už savo išvadas atsakau. Interpretacijos čia. Vieni sako tą, kiti... Nežinau, ką sakė premjeras“, - teigė A.Skardžius.

Pasak jo, premjeras Socialdemokratų partijos valdyboje neišsakė jokių priekaištų dėl komisijos išvadų: „Pasakė labai ačiū viskas teisinga ir labai didelis darbas padarytas“.

Valdančiųjų atstovų komisijoje pateiktose išvadose įžvelgiama rizika, kad Lietuvos pasirinktas ES trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo būdas - „Lietuvos dujų“ nuosavybės atskyrimas - nėra optimalus valstybei.

Valančiųjų parengtame išvados projekte, be to, daroma išvada, kad Vyriausybė ir Energetikos ministerija galbūt sąmoningai toleravo „Klaipėdos naftos“ veiksmus, prisiimant ekonomiškai nepagrįstus įsipareigojimus sudarant sutartį su „Hoegh LNG“.

Komisija iš 21 klausimo, kuriuos jai suformulavo Seimas, jokios išvados nepriėmė dėl 7-ių - visi jie susiję su SGD terminalu bei trečiojo energetikos paketo įgyvendinimu. Už kai kurias išvadas balsavo ir opozicijai priklausantys komisijos nariai.

2013 metų birželio 11 dieną sudarytos komisijos darbą Seimas jau du kartus yra pratęsęs.

Atsakymus į parlamentarų suformuluotus klausimus dėl suskystintų gamtinių dujų terminalo, naujos atominės elektrinės statybas ir kitus energetikos projektus komisija turės pateikti iki kovo 28-osios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)