„Čia (komiteto posėdyje – DELFI) yra priimtas sprendimas, kad mes pasisakome, kad Lietuva turi būti branduolinės energetikos šalis ir įvertinus ekspertų, specialistų pateiktas išvadas, turime informuoti savo regioninius partnerius, kad artimiausiu metu jie susitiktų ir išanalizuotų pateiktus pasiūlymus ir ieškotų kompromiso, sutarimo, nes specialistų išvados rodo, kad šito varianto, VAE, kaina yra, paskaičiavus elektros energijos gamybos savikainą, per didelė“, - kalbėjo premjeras.

Socialdemokratų lyderis teigė, kad konkrečių pasiūlymų, kaip sumažinti atominėje elektrinėje gaminamos elektros energijos kainą, Vyriausybė nepateikė: „Čia yra leidimas kalbėtis VAE su regioniniais partneriais, ieškant įvairiausių variantų“.

Žurnalistams pasiteiravus, ar bus toliau tęsiamos derybos su japonų bendrove „Hitachi“, A. Butkevičius į klausimą atsakė teigiamai.

Taip pat premjeras pabrėžė, kad strateginiame komitete buvo svarstyta ne visa darbo grupės ruošiama šalies energetikos strategija, o tik Seimo iškeltas uždavinys Vyriausybei – nustatyti VAE vaidmenį energijos strategijoje.

Tačiau vėliau premjeras paneigė, jog Vyriausybė pasisako už tai, kad Visagino AE projektas būtų tęsiamas, be to, kartu su „Hitachi“.

„Tai yra netiesa – mes pasakėme, kad mes, kaip šalis, esame branduolinė energetikos šalis, nes mes turime uždaryti seną Ignalinos atominę elektrinę (...). Mes dabartinio VAE projekto negalime įgyvendinti, nes elektros kaina yra per didelė. Dėl to mes turime informuoti savo regioninius partnerius, kad jie susėdę tartųsi, kokį toliau priims sprendimą. Mes esame aiškiai pasakę, kad šis projektas Lietuvai yra per brangus (...). Mes atiduodame regioniniams partneriams, kad jie tą projektą peržiūrėtų – jeigu ras kažkokius sprendimus, tegul vėl juos ir pateikia“, – Seime žurnalistams sakė premjeras.

Anot jo, specialistų išvados rodo, kad anksčiau prognozuota VAE elektros gamybos savikaina yra per didelė, todėl ji turėtų būti mažesnė.

Būtinas politinių partijų susitarimas

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius taip pat skurdžiai pasakojo, kas buvo konkrečiai aptarta strateginio komiteto posėdyje: „Labai išsamiai kalbėti negalėsiu, nes dar esame prieš koalicijos tarybos posėdį, kur tuos klausimus nagrinėsime“.

Pasak ministro, ekspertų išvados atskleidė, kad „buvusios projekto sąlygos nėra pakankamai geros, kad kaina būtų galima konkuruoti rinkoje, todėl jos turėtų būti gerinamos“.

Tolimesniam sėkmingam VAE projekto vystymui, pasak energetikos ministro, būtinas politinių partijų susitarimas.

„Tai būtų vienas iš svarbiausių sprendimų, nes, kaip ir anksčiau sakėme, energetikoje visi projektai yra ilgalaikiai. Jie įgyvendinami metais, o kai kurie net dešimtmečiais. Kalbant apie gamybos struktūros pasikeitimus, pavyzdžiui, elektros energetikoje, tai turėtume siekti depolitizuoti tuos projektus, dėl jų susitarti ir nuosekliai įgyvendinti“, - sakė jis.

Komisijos posėdyje dalyvavęs Rimantas Vaitkus taip pat nesiryžo atsakyti, kas laukia VAE projekto: „Konkrečių išvadų nėra“.

Pasiteiravus, ar įmanoma būtų sumažinti atominėje elektrinėje gaminamos elektros savikainą, R. Vaitkus atsakė: „Viskas šioje žemėje įmanoma, bet palaukime konkretesnių išvadų“.

Tačiau pasak jo, projekto kaina ir toliau kol kas išlieka 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. Lt).

Politologas: Vyriausybė bando parodyti, kad gerina atominės elektrinės projekto sąlygas

Socialdemokrato Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė bando parodyti, kad gerina naujos atominės elektrinės projekto sąlygas, nors jos pozicija nedaug skiriasi nuo buvusios konservatorių valdžios strategijos, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

Komentuodamas premjero pareiškimą, jog dėl naujos jėgainės bus tęsiamos derybos su regioniniais partneriais, R.Vilpišauskas BNS teigė, jog tokia pozicija "labai smarkiai nesiskiria nuo to, ką buvo parengusi ankstesnioji Vyriausybė nacionalinėje energetikos strategijoje".

Politikos eksperto teigimu, deklaravimas, kad Visagino atominės elektrinės projektas būtų tęsiamas tik pagerinus komercinius rodiklius ir įgyvendinus papildomas sąlygas, yra mėginimas parodyti, jog ši Vyriausybė stengiasi sąlygas pagerinti.

"Tai jau, mano manymu, yra mėginimas atsiriboti nuo ankstesnės Vyriausybės paruošto projekto sąlygų ir parodyti, kad ši Vyriausybė stengiasi tas sąlygas pagerinti. Sunku pasakyti, kiek čia yra tik viešųjų ryšių, o kiek yra ir turinio pokyčių, nes kol kas dar per mažai informacijos yra pateikta. Bet manau, kad tam tikras viešųjų ryšių elementas čia jau gana aiškiai matomas", - BNS sakė R.Vilpišauskas.

Anot politologo, valdžia turbūt mėgins argumentuoti, jog referendume gyventojai atmetė ankstesnį atominės elektrinės projektą.

Spalio mėnesį Seimo rinkimus laimėję socialdemokratai yra kritikavę centro dešiniųjų Vyriausybės parengtą planą, pagal kurį Baltijos šalys 1350 megavatų jėgainę statytų kartu su Japonijos kompanija "Hitachi". Tačiau ir buvusi Andriaus Kubiliaus Vyriausybė tuomet teigė, kad po derybų galutinai investiciniai sprendimai būtų priimti tik 2015 metais.

K. Daukšys: galutinį žodį dėl VAE turėtų tarti Seimas

Seimo Energetikos komisijos pirmininkas Kęstutis Daukšys pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ teigė, kad lemiamą žodį dėl Visagino atominės elektrinės turėtų tarti Seimas.

„Galutinis sprendimas vis tiek kažkaip turės pereiti per Seimą. Vis tiek Vyriausybė turės atnešti į Seimą vieną ar kitą sprendimą, bet tų įtakų visokių, aišku, ir Prezidentūra turi savo nuomonę ir savo įtaką natūraliai darys, kadangi ją turi, ir Vyriausybė, ir atskiri ministrai darys įtaką, ir visas kabinetas, ir Seime frakcijos...“ – vardijo K. Daukšys.

Pasak jo, Seimas galutinį sprendimą dėl naujos atominės jėgainės turės priimti tuo atveju, jei ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius nesiryš visos atsakomybės užsikrauti sau.

„Jeigu premjeras norės nusiimti dalį atsakomybės nuo savęs, jisai permes Seimui, aišku. Nes Seime yra 141 narys ir paskui ten, reiškia, išsiplauna viskas... Čia yra premjero apsisprendimo klausimas“, – sakė K. Daukšys.

Visą interviu su K. Daukšiu išgirsite „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ 17.05 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (418)