„Ten, kiek žinau, buvo ne taip tvirtai išreikšta vieno pareigūno, kuris dirba Konkurencijos tarybos atskirame skyriuje. Aš tikrai nenorėčiau komentuoti pasakymo, aš turėsiu galimybę balandžio pirmom dienom susitikti su atsakingais pareigūnais (Europos Komisijos - BNS), kurie šitą klausimą nagrinėja, ir tam yra numatomas mano susitikimas, ir tada galėsiu konkrečiau atsakyti“, - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Algirdas Butkevičius.

Jis pripažino, kad Ukrainos bei Rusijos santykių įtampa sunkina ir derybas su „Gazprom“ dėl pigesnių dujų Lietuvai.

„Galiu pasakyti, kad ir toliau vyksta derybos ekspertų lygyje, bet jos nėra paprastos ir nėra lengvos, aišku, tam tikrą įtampą didina (Ukrainos įvykiai - BNS), sunkina - taip pasakyčiau - ir derybų procesą“, - aiškino premjeras.

Pasak jo, kol kas neaišku, kada galėtų baigtis derybos: „Šiandien negalėčiau atsakyti dėl galutinio rezultato“.

Derybininkai Maskvoje turėjo susitikti jau prieš porą savaičių, tačiau dėl įvykių Ukrainoje derybos vėl įstrigo.

Europos Komisijos konkurencijos energetikos sektoriuje padalinio vadovė Celine Gauer antradienį sakė, kad jeigu pareiškimas, kuriame būtų išdėstyti EK prieštaravimai „Gazprom“, jam būtų nusiųstas dabar, tai būtų suprasta kaip agresija prieš Rusiją.

Komisija įtaria, kad „ Gazprom“ piktnaudžiavo savo padėtimi rinkoje ir taikė Vidurio ir Rytų Europoje nesąžiningas dujų kainas, kurias siejo su naftos kainomis. Komisija taip pat įtaria, kad koncernas galėjo varžyti dujų prekybą tarp šalių ir trukdyti klientams susirasti naujus energijos tiekėjus.
„Gazprom“ pernai pateikė pasiūlymus, kurie esą leistų įmonei pasiekti susitarimą su Komisija. Tačiau už konkurenciją atsakingas Komisijos narys Joaquinas Almunia vasarį pareiškė, kad šie pasiūlymai Komisijos netenkina.Jis, be to, pareiškė, kad Komisija jau beveik baigė skundo dėl „Gazprom“ veiklos tyrimą.

ES tyrime daugiausia vertinama „Gazprom“ veikla Baltijos šalyse, Lenkijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje ir Bulgarijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)