Kitąmet baigiasi 15 metų trukusi nuomos sutartis, pagal kurią Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma „Vilniaus energija“ vilniečiams tiekė šilumą ir karštą vandenį.

Savivaldybės valdomų VŠT direktorius Mantas Burokas DELFI sakė, kad visi dabartiniai „Vilniaus energijos“ darbuotojai bus laukiami jo vadovaujamoje įmonėje.

Savo ruožtu „Vilniaus energijos“ atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas teigė, jog „Veolia“ taip pat yra pasirengusi jiems suteikti darbą.

Situacija neblogės

M. Burokas pasakojo, kad su „Vilniaus energijos“ darbuotojais bendrauti pradėjo šių metų liepą.

„Turėjome pirmąjį didelį susitikimą. Labai smagu, kad darbuotojai rodo interesą, dalyvauja. Antras susitikimas buvo spalį, o dabar planuojame sausį daryti susitikimą ir išspręsti visus formalumus. Informuosime, kad pasikeis darbdavys ir reikės pasirašyti įsipareigojimus su tais, kurie pereis“, – sakė jis.

Pašnekovas užtikrino, kad darbuotojai turi visą informaciją ir tikrai žino, kad jų situacija nesikeis – tikrai neblogės.

Tačiau VŠT ir „Vilniaus energija“ nesutaria dėl tvarkos, pagal kurią vyks darbuotojų perėjimas.

Kaip DELFI aiškino N. Mikalajūnas, darbuotojų perėjimo dirbti į VŠT tvarką įtvirtina 2002 metais pasirašyta nuomos sutartis.

„Sutartyje numatyta, kad VŠT privalo pasiūlyti visiems darbuotojams pereiti dirbti į šią įmonę, taikant visas jų darbo sutartyse ir kolektyvinėje sutartyje numatytas socialines garantijas. Visi darbuotojai, išreiškę pageidavimą po nuomos sutarties pabaigos pereiti dirbti į VŠT, pereis dirbti į VŠT“, – sakė jis.

Tačiau M. Burokas nurodė, kad ketina vadovautis Darbo kodeksu, kuris įsigaliojo 2003 metais, t.y. jau po minėtos sutarties pasirašymo.

„Sutartyje numatyti to laikmečio darbo santykių reikalavimai. „Vilniaus energija“ su darbuotojais nutraukia sutartis, o mes pasirašome naujas, su tais, kurie ateina pas mus. Sakyčiau, „Vilniaus energija“ manipuliuoja tuo dalyku, nes visi žino, kad įstatymas yra viršesnis nei sutartis, jei ji neatitinka įstatymo. Niekaip nerandame susitarimo, bendro kelio.“, – aiškino jis.

Vis tiek nutrauks sutartis

M. Burokas teigė, kad „Vilniaus energija“ vis tiek ketina nutraukti sutartis su savo darbuotojais.

„Mes, aišku, ateiname į tą rinką nauji. Jie jau 15 metų čia veikia. Daugelį dalykų bando tiesiog iš jėgos daryti, primesti. Ir darbuotojai dabar yra pas juos, ir informacija. Jie ta situacija naudojasi ir bando manipuliuoti – kad bet kokiu būdu, ką jie pasiūlys, tą mes turime ir daryti. Šioje vietoje nematau pagrindo, kodėl elgtis kitaip nei civilizuotame pasaulyje, vadovaujantis teisės aktais turėtų būti padaryta“, – kalbėjo jis.

VŠT vadovo teigimu, tai yra vienas iš bandymų trukdyti šilumos ūkio perėmimo procese, o darbuotojai visada yra patraukli tema manipuliacijai.

„Darbuotojus „Vilniaus energija“ gąsdina, kad jeigu jūs eisite, baigsis visas tas balius taip kaip mes sakysime, tai jums bus nauda. Lygtais naujasis darbdavys (VŠT) turi pasiūlyti darbuotojui pereiti ir jeigu darbuotojas nesutinka, tada jis arba dirba toliau „Vilniaus energijoje“ (nes jie deklaruoja, kad jie kažką tai veiks) arba juos atleidžia ir sumoka išeitines“, – sakė M. Burokas.

Pasiūlys likti

N. Mikalajūnas DELFI patvirtino, kad „Veolia“ yra pasirengusi suteikti darbą tiems specialistams, kurie išreikš tokį norą.

„Veolia“ grupėje visame pasaulyje dirba per 179 tūkst. žmonių ir kiekvienas jų yra vertinamas. Vilniuje užauginome specialistų, kurių kompetencijos yra vertinamos ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje“, – kalbėjo jis.

„Vilniaus energijos“ atstovo teigimu, pagrindinis kriterijus šioje situacijoje yra paties darbuotojo apsisprendimas.

Jis taip pat sakė, kad didesnes išeitines išmokas tuo atveju, jei pažeis nuostatą po sutarties termino pabaigos ir perėmimo nevykdyti reorganizacijos turės sumokėti būtent VŠT. Tai yra numatyta „Vilniaus energijos“ darbuotojų kolektyvinėje sutartyje.

„Veolia“ to pageidaujančius darbuotojus atleis kolektyvinėje sutartyje ir Darbo kodekse numatyta tvarka. Išeitinės išmokos priklausys nuo darbo stažo ir kitų nustatytų kriterijų“, – sakė N. Mikalajūnas.

Jis taip pat sakė, kad numatyta, jog tiems darbuotojams, kurie nepageidaus nei likti „Veolia“, nei pereiti į VŠT, bus išmokėta kompensaciją.

„Tuo atveju, jei bus bandoma gudrauti – gauti kompensaciją, o vėliau pradėti darbą VŠT – VŠT privalės grąžinti kompensaciją įmonei „Veolia“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu M. Burokas dar sakė, kad į šilumos ir karšto vandens tiekimo rinką ateina su tam tikra vertybių sistema ir valdymo kultūra.

„Sieksime komunikuoti, kalbėtis su darbuotojais, operuoti ūkiu skaidriai. Tokie pasikeitimai bus, turime didelių planų investuoti, siekiant geresnės kainos Vilniaus miesto žmonėms. Manau, ta veikla taps dinamiškesnė, turėsime įvairių projektų“, – pasakojo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)