"Mus tikrai labai nemaloniai nuteikė pati tendencija, kad bijant, jog tiesa arba informacija bus pasiekiama visiems Lietuvos piliečiams, iš esmės yra laužomi demokratijos pagrindai. Seimo tyrimo komisija - tai Seimo instrumentas, įteisintas Statute ir visur kitur, galintis ir padedantis tirti vienus ar kitus dalykus, ieškoti sprendimų perspektyvoje ir taip toliau. Kodėl valdančioji dauguma daro tai, ką daro, sunku pasakyti, bet kitaip kaip bandymu užgniaužti laisvą žodį, demokratiją arba elementarų tiesos ieškojimą mes pavadinti negalime", - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V. Mazuronis.

Tuo tarpu socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius pareiškė, kad tokie valdančiųjų veiksmai jam kelia tam tikrą baimę, kad Lietuva keliauja valdomos demokratijos link. Pasak jo, būtų įvykęs balsavimas dėl komisijos sudarymo ir opozicija jį būtų pralaimėjusi, tai būtų suprantama, bet dabartinė situacija, kai vykstant neeilinei sesijai planuoti klausimai taip iš jos išbraukiami, kelia nerimą.

A. Butkevičius teigė nesuprantąs, kodėl valdantieji nenori paaiškinti visuomenei, kokios buvo tikrosios banko žlugimo aplinkybės, kas vyko anksčiau, kodėl „Snoro” pagrindiniai akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas nebuvo suimti dar po savo apsilankymo Lietuvos banke lapkričio 8 d. Jis priminė, kad Seimui Lietuvos banko parlamentinę kontrolę vykdyti priklauso ir pagal įstatymą.

"Tarptautinė praktika rodo tai, kad beveik kiekvienoje valstybėje, pažiūrėkit į Kongresą JAV, jei įvyksta bet kokio banko bankrotas, yra sudaromos komisijos. Politikai šitą vaidmenį labai stipriai atlieka, ir kitose Europos valstybėse yra. Negirdėjau, kad kitur, jei įvyko bankrotas, politikai sakytų: atleiskit, bet čia ne mūsų problema", - sakė A. Butkevičius.

"Ta informacija yra gauta iš „Snoro” banko. Ten yra kalbama apie uždarąją akcinę bendrovę. Niekur neminėjau jokių pavardžių", - sakė A. Butkevičius, paklaustas, iš kur jis gavo informaciją apie Seimo pirmininkės sūnaus sąsajas su „Snoru” ir ar turi įrodymų tai pagrįsti.

Seimo pirmininkės kreipimąsi į Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, norint, kad jis išsiaiškintų, ar pati iniciatyva sudaryti laikinąją tyrimo komisiją neturi sąsajų su grėsmėmis nacionaliniam saugumui, V. Mazuronis įvardino kaip "paranojišką ir labai pavojingą demokratijai".

"Jeigu Seimo nariai, frakcijų vadovai, veikdami pagal Statutą ir norėdami sužinoti tiesą ir padaryti, kad tai sužinotų Lietuvos piliečiai, yra kaltinami ar bent jau įtariami ir skundžiami Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, tai jau yra procesai, mano manymu, pavojingi ir parlamentarizmui, ir demokratijai mūsų valstybėje", - kalbėjo V. Mazuronis.

Jis teigė sąskaitų, kreditų ar indėlių banke „Snoras” neturėjęs, tačiau ten sąskaitą, kurios dydis buvo apie 40 tūkst. Lt, taigi neviršijo apdraustos sumos, turėjo jo mama, ir jis turėjo teisę disponuoti šia sąskaita.

Dėl šios priežasties, pasak V. Mazuronio, grąžinant apdraustas sumas indėlininkams nedidelė suma iš šių pinigų buvo pervesta ir jam. Viešųjų ir privačių interesų supainiojimo tyrimo komisijos steigime jis dėl to sakė nematąs, pretenzijų pačiam bankui nei jis, nei mama taip pat neturi.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją