Kas yra draudžiama indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimu?

Indėlių draudimo objektas yra indėlininkų indėliai litais ir užsienio valiuta bankuose, kredito įstaigose ir užsienio bankuose, įsteigusiuose Lietuvoje filialus, kuriuose laikomi indėliai.

Kas laikomas indėlininku?

Indėlininkais laikomi tiek fiziniai, tiek ir juridiniai asmenys, laikantys indėlį banke ar kredito unijoje.

Kas laikoma indėliu?

Indėlis – tai pinigų, laikomų banke, banko filiale ar kredito unijoje pagal banko indėlio ir/ar banko sąskaitos sutartis, ir kitų pinigų, į kuriuos indėlininkas turi reikalavimo teises, suma.

Kokia indėlių suma yra apdraudžiama?

Indėlių draudimo suma yra lygi indėlininko indėliui, buvusiam banke draudžiamojo įvykio dieną, tačiau ji negali būti didesnė kaip 100 000 EUR atitinkanti suma litais. Į šią sumą įtraukiami visi indėlininko tame banke ir atskiruose jo padaliniuose turimi indėliai, t. y. indėlininko pinigai, laikomi pagal banko indėlio ir/ar banko sąskaitos sutartis ir kitos pinigų sumos, į kuriuos indėlininkas turi reikalavimo teises.

Jeigu indėlininko indėlis viršija 100 000 EUR sumą, indėlis apdraudžiamas minėtai maksimaliai indėlių draudimo sumai. Pvz., jeigu indėlininko turimos lėšos banke sudaro 450 000 litų, maksimali draudimo išmoka vis tiek bus lygi 100 000 EUR atitikmeniui litais (345 280 Lt). Dėl likusios indėlio dalies indėlininkas turėtų bendra tvarka kreiptis į administratorių kaip banko ar kredito unijos kreditorius.

Atkreiptinas dėmesys, kad šia maksimalia suma yra apdraudžiami indėlininko indėliai kiekviename banke atskirai, t. y. indėlininko, išskaidžiusio savo turimus indėlius per kelis bankus taip, kad nė viename banke esanti indėlių suma neviršytų 100 000 EUR, visa turima indėlių suma bus apdrausta šiuo indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimu.

Per kiek laiko indėlininkai gali tikėtis atgauti pinigus banko nemokumo atveju?

Teisės aktai nustato, kad draudimo išmokos turėtų būti išmokamos litais ne vėliau kaip per 20 darbo dienų nuo draudžiamojo įvykio dienos. Tiesa, susiklosčius ypatingos aplinkybėms, šis terminas gali būti pratęstas ne ilgiau kaip 10 darbo dienų.

Indėlininko teisė gauti draudimo išmoką galioja 5 metus nuo draudžiamojo įvykio dienos, t. y. indėlininkas turi per 5 metų laikotarpį pateikti prašymą išmokėti draudimo išmoką draudimo įmonei.

Ar banko nacionalizavimas laikomas draudžiamuoju įvykiu? Ar indėlininkai tokiu atveju gali kreiptis į draudimo įmonę su prašymu išmokėti draudimo išmokas?

Ne, banko nacionalizavimas bendru atveju nėra draudžiamasis įvykis indėlių draudimo prasme. Draudžiamuoju įvykiu laikomas bankroto bylos bankui ar kredito unijai iškėlimas arba priežiūros institucijos sprendimo dėl poveikio priemonės taikymo priėmimas, kai kredito unija, bankas ar banko filialas negali atsiskaityti su kreditoriais.

Nacionalizavimas savo esme reiškia tai, kad priežiūros institucija, atlikdama visos finansų sistemos priežiūrą, ir pastebėjusi nukrypimus nuo įprastos ir saugios finansinės veiklos, priima sprendimą nacionalizuoti banką siekdama, kad kaip tik būtų išvengta situacijos, kuomet bankas ar kredito unija negali atsiskaityti su kreditoriais, ar jų bankroto. Tokiu būdu siekiama apsaugoti ne tik indėlininkų interesus, bet ir visą finansų sistemą.

Nacionalizavus banką ar kredito uniją yra paskiriamas tos įstaigos administratorius, kuris turi užtikrinti banko ar kredito unijos saugų veiklos tęstinumą ir kreditorių bei indėlininkų interesų apsaugą.

Kas yra draudimo įmonė?

Draudimo įmonė yra valstybės įmonė „Indėlių ir investicijų draudimas“. Jos savininko teises ir pareigas įgyvendina LR Finansų ministerija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją