Verslo įmonių, turinčių sąskaitas virš 50 tūkstančių litų šiame banke yra 900, iš jų, turinčių sąskaitas virš apdraustos sumos – apie 250 įmonių. Akivaizdu, kad šie įvykiai paveiks tik mažą dalį iš daugiau kaip 85 000 registruotų Lietuvos įmonių.

„Kartu suprantame, kad tam smulkiam verslui, kuris turėjo sąskaitas banke „Snoras“ šie pinigai yra gyvybiškai svarbūs verslui tęsti. Kai kurios įmonės čia turėjo einamąsias sąskaitas ir net nedidelių, kartais net ir tūkstančių litų sumų įšaldymas, gali lemti įmonės sustojimą. Šiuo metu galiojančios taisyklės dėl 500 litų išgryninimo per dieną riba nesprendžia verslui kylančių problemų. Ūkio ministerija ir valstybės institucijos ieško visų kelių, kaip kuo greičiau suteikti galimybę verslui leisti laisvai naudotis savo lėšomis, esančiomis banke „Snoras“, – sako ūkio ministras Rimantas Žylius.

Lietuvos bankas ir laikinojo administratoriaus komanda intensyviai dirba, siekiant atstatyti banko „Snoras“ veikimą. Šiandien, lapkričio 23 d. Lietuvos Bankas svarstys laikinojo administratoriaus ataskaitą ir spręs dėl tolesnės banko „Snoras“ veiklos.

Tačiau kol kas banko „Snoras“ operacijų atstatymo terminai nėra patvirtinti ir kai kuriems verslams tokia nežinia gali būti nepriimtina.

Todėl pateikiame keletą galimybių:

• Primename, kad jūsų sąskaitose esančioms lėšoms iki 100 000 eurų (EUR) pavojus negresia ir už jas garantuoja valstybė. Todėl, jei jos šiuo metu nėra jums būtinos, raginame nesiimti skubotų veiksmų.

• Jei jūsų veiklai būtinos apyvartinės lėšos yra įšaldytos banke „Snoras“, kreipkitės į kitus komercinius bankus dėl galimo finansavimo. Bankai patvirtino, kad konstruktyviai ir greitai nagrinės tokius prašymus. Primename, kad tai bus individualus konkretaus banko sprendimas.

• Valstybinė mokesčių inspekcija ir „Sodra“ priims informaciją apie banke „Snoras“ įšaldytas lėšas kaip pakankamą pagrindą įmonei prašyti mokestinės paskolos (t. y. atidėti ir per laiką išdėlioti mokesčių mokėjimą, nemokėti delspinigių). Rekomenduojame pasinaudoti šia galimybe. Primename, kad įmonės, sudariusios mokestinės paskolos sutartį gali be apribojimų dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, t. y. kol nesusidaro pradelstų mokėjimų laikoma, kad įmonė yra atsiskaičiusi su biudžetu. Dėl išsamesnės informacijos prašome kreiptis į VMI Mokesčių informacijos centrą telefonu 1882, http://www.vmi.lt/lt/?itemId=10824969 arba savo teritorinius „Sodros“ skyrius.

Papildomai Ūkio ministerija, bendradarbiaudama su Finansų ministerija, „Invega“ ir laikinuoju administratorium rengia modelį, kuris leistų įmonėms, turinčiomis indėlius banke „Snoras“ gauti kreditus kituose šalies bankuose. Šie apdrausti verslo pinigai, laikomi banke „Snoras“ būtų panaudojami kaip užstatas bankui, suteikusiam kreditą. Parengę šį modelį nedelsiant informuosime verslą.

Neapdraustiems kreditoriams

Neapdraustų kreditorinių reikalavimų Snoro bankui valstybės ir savivaldybės turi iki 400 mln. Lt. Vyriausybė aiškiai išsakė nuomonę, kad pagal įstatymą visi šie kreditoriai yra lygūs ir Vyriausybė nesiims jokių veiksmų, kad valstybės ar savivaldybių kreditoriniai reikalavimai būtų padengti anksčiau arba didesne dalimi, nei kitų kreditorių.

Valstybė yra toks pat kreditorius, kaip ir kiti neapdraustieji kreditoriai. Vyriausybė ir Lietuvos Bankas ieško sprendimų bei sieks pritaikyti tolesnį banko pertvarkymo scenarijų, kuris užtikrins mažiausius nuostolius kreditoriams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją