R. Kuodžio teigimu, finansų rinka į žinią reaguoja santūriai, o indėlių bankinėje sistemoje netgi padaugėjo 60 mln. Lt. „Visi supranta, kad indėliai yra saugūs“, - konstatavo Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas, pridurdamas, kad draudžiamąją 100 tūkst. eurų sumą Ūkio banke viršija tik 0,3 proc. indėlininkų.

Šiaulių banko pasiūlymas perimti „sveikąją“ Ūkio banko dalį, R. Kuodžio žodžiais, yra labiausiai tikėtinas. „Šitas variantas, manau, labiausiai tikėtinas šitoje situacijoje. Geriausias būdas būtų išsaugoti didžiąją dalį banko, perduodant tą veiklą kažkokiai kitai finansų institucijai. Bankrotas turbūt būtų mažiausiai gera išeitis. O kas perims šitą banką – pamatysim“, - teigė jis.

„Blogoji“ banko dalis tokiu atvejų būtų atskirta, pradedant bankroto procedūrą.

Paklaustas, kodėl Lietuvos bankas nesiėmė priemonių valstybės įstaigų lėšų Ūkio banke apsaugojimui, R. Kuodis pabrėžė, kad tai valstybės įstaigų atsakingų asmenų atsakomybė.

„Deja, yra tokių institucijų, kurios dėl kažkokių priežasčių nekreipia dėmesio į blogas naujienas, kurios sklando apie vieną ar kitą finansų instituciją. Atsakingas finansų valdytojas, be abejo, stengtųsi diversifikuoti riziką, nelaikyti didelių sumų viename banke ir pan. Patys institucijų vadovai yra didžiąja dalimi kalti dėl šitų dalykų“, - aiškino pašnekovas, pabrėždamas, kad Lietuvos bankas negalėjo įspėti valstybės įstaigų apie veiksmus Ūkio banko atžvilgiu, kadangi tai būtų automatiškai sukėlę banko griūtį.

„Įsivaizduokim situaciją. Lietuvos bankas ima ir paskelbia: štai, planuojame, kad uždarysime kažkokį tai banką, prašome pasiimti indėlius, valstybinių institucijų vadovai. Tą pačią sekundę tą banką jau ir reikėtų uždarinėti“, - aiškino Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas.

Pasak R. Kuodžio, tikimasi, kad Indėlių draudimo fondas liks beveik nepaliestas. Mat tikimasi išsaugoti indėlininkų pinigus normaliai funkcionuojančioje finansų institucijoje.

„Didžiausia našta Indėlių draudimo fondui būna tada, kai yra bankrotas. Tada yra draudiminis įvykis, ir per 20 darbo dienų reikia padengti tuos pinigus“, - sakė R. Kuodis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)