"Yra Seimo laikinųjų tyrimų komisijų įstatymas, kuriame aiškiai reglamentuota, kad komisija savo sprendimus priima posėdyje, o komisijos posėdis yra teisėtas, kai jame dalyvauja daugiau kaip pusė jos narių. Šiuo atveju daugiau kaip pusės narių nebuvo. Na, tai tada, natūralu, ir atrodo, kad tos komisijos išvados yra neteisėtos", - trečiadienį Žinių radijui sakė Seimo pirmininkė.

I. Degutienės teigimu, Seimo narių grupė, kuri antradienį kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, norėdama išsiaiškinti, ar komisijos išvados yra teisėtos, pasielgė teisingai. Parlamento vadovės manymu, dabar reikia sulaukti Etikos ir procedūrų komisijos išaiškinimo, ir tada bus aišku, kaip elgtis toliau.

I. Degutienė pabrėžė, kad pats faktas, jog tokios tyrimo komisijos yra sudaromos, kad ir kokios būtų buvusios jų išvados, ją stebina: pasak Seimo Pirmininkės, tuo gali pasinaudoti R. Baranausko ir V. Antonovo advokatai.

"Seimas yra politinė institucija, ne teisinė institucija. Jau netgi, jeigu tos komisijos išvados ir būtų kitokios, jau pats tas faktas, kad buvo sudaryta tokia laikinoji tyrimo komisija, gali geram advokatui padėti atrasti įvairių būdų įrodyti, kad tai buvo politizuotas procesas. O ypač dabar, kai yra tokios išvados, tai dar labiau aišku, kad tiek V. Antonovo, tiek R. Baranausko advokatai tą gali panaudoti įrodymui, kad tai buvo politizuotas procesas ir jokio nusikaltimo galimai nebuvo įvykdyta", - aiškino I. Degutienė.

"Tai aš manau, kad tikrai tai yra neatsakinga, tuo labiau norėčiau priminti, kad tai yra milijardai, ir tai būtų krūvis, jeigu ta byla būtų pralaimėta, mūsų Lietuvos mokesčių mokėtojams. Aš manau, kad tikrai reikėtų elgtis atsakingiau priimant vienokias ar kitokias išvadas", - pridūrė Seimo pirmininkė.

Antradienį Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos atstovai, dirbę "Snoro" žlugimo aplinkybes tyrusioje laikinojoje Seimo komisijoje, dėl komisijos pirmininko Valentino Mazuronio veiksmų kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Kreipimąsi pasirašę TS-LKD frakcijos atstovai Arvydas Anušauskas, Rimantas Jonas Dagys, Jurgis Razma ir Stasys Šedbaras mano, kad Seimo narys V. Mazuronis neturėjo teisės šių metų gegužės 31 d. Seimo posėdžių sekretoriate komisijos vardu užregistruoti jos išvadas ir nutarimo projektą.

"Atsižvelgiant į tai, kad gegužės 30 d. komisijos posėdyje balsuojant dėl viso išvadų projekto, iš jo pasitraukus parlamentarams Arvydui Anušauskui, Petrui Auštrevičiui, Vytautui Bogušiui, Rimantui Jonui Dagiui, Jurgiui Razmai ir Stasiui Šedbarui, dalyvavo tik šeši iš dvylikos komisijos narių (jei toks balsavimas apskritai buvo surengtas), posėdyje dalyvavę komisijos nariai neturėjo teisės balsuoti dėl išvadų projekto, o jei nebuvo balsuota - taip pat reikia konstatuoti, kad išvadų projektas nepatvirtintas. Atitinkamai komisijos pirmininkas V. Mazuronis neturėjo teisės Seimo posėdžių sekretoriate užregistruoti minėtų išvadų ir Seimo nutarimo projekto visos komisijos vardu", - sako kreipimąsi į etikos sargus inicijavę Seimo TS-LKD frakcijos nariai.

Kaip ELTA jau skelbė, gegužės 31 d. "Snoro" žlugimo aplinkybes tyrusios Seimo laikinosios komisijos pirmininkas V. Mazuronis Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo komisijos išvadų projektą, nutarimo projektą ir lydimuosius dviejų paskutinių komisijos posėdžių protokolus.

Dokumentuose nurodoma, kad juos teikia laikinosios tyrimo komisijos nariai Valentinas Mazuronis, Žilvinas Šilgalis, Kęstutis Daukšys ir Juozas Olekas.

Nutarimo projekte siūloma pritarti Seimo laikinosios tyrimo komisijos "Dėl Lietuvos Respublikoje veikiančių komercinių bankų priežiūros efektyvumo ir situacijos bankrutuojančioje akcinėje bendrovėje banke "Snoras" išsiaiškinimo" išvadoms. Siūloma taip pat pripažinti, kad Seimo komisija darbą baigė.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)