V.Antonovo advokatas Lietuvoje Gytis Kaminskas penktadienį BNS sakė, kad nebuvo jokių pagrindų skirti jo klientui suėmimą ir prašoma jį panaikinti. Skundą pirmadienio rytą turėtų nagrinėti Vilniaus apygardos teismo teisėja. Posėdis tikriausiai bus ne viešas, nes susijęs su ikiteisminio tyrimo duomenimis. Šio teismo sprendimas bus galutinis ir neskundžiamas.

Suėmimas V.Antonovui buvo skirtas Vilniaus miesto 2-ojo apylinkės teismo birželio 1 dieną paskelbtu sprendimu.

,,Mes turim iš tikrųjų turime labai daug argumentų. Lietuvos teismuose šių asmenų atžvilgiu teisingumo tikrai nebus. Tiesiog suformuota tokia visuomeninė nuomonė, kad jie jau yra nuteisti. Dabar vyksta normali teisinė procedūra. Jie atidavę savo pasus Anglijos policijai ir jie netgi norėdami atvykti į Lietuvą, pažeistų įstatymus, nes keliautų be dokumentų", - BNS sakė advokatas G.Kaminskas.

Jis apygardos teismo prašo panaikinti pirmos instancijos teismo sprendimą, kuriuo pakartotinai buvo skirtas suėmimas.

Pirmą kartą V.Antonovui suėmimas buvo skirtas pernai lapkritį. Advokatas tada taip pat buvo apskundęs šią nutartį, tačiau gruodį teismas ją atmetė. Tada teismas pažymėjo, kad bylos faktiniai duomenys patvirtina, kad buvę ,,'Snoro" akcininkai ne tik galėjo, bet ir slapstėsi nuo tyrimo, būdami Jungtinėje Karalystėje nesutinka būti išduoti Lietuvai. Skelbdamas nutartį dėl V.Antonovo, teismas atkreipė dėmesį, kad šio Rusijos piliečio su Lietuva nesieja tvirti socialiai ryšiai.

"Pakartotinas suėmimas. O kai tai reiškia? Jeigu pirmasis nesibaigęs, jeigu nepanaikino pirmo sprendimo pagal kurį jau buvo suimtas, tai kam taikyti antrą suėmimą? Triskart suėmimas, penkiskart suėmimas - tokios praktikos teismuose. (...) Mes manome, kad nepagrįstas ir neteisėtas pirmos instancijos teismo sprendimas", - stebėjosi advokatas.

Gegužę V.Antonovui ir buvusiam ,,Snoro" akcininkui ir buvusiam prezidentui Raimondui Baranauskui buvo išduotas jau trečiasis Europos arešto orderis. Pagal jį ir buvo skirtas suėmimas V.Antonovui ir R.Baranauskui.

Buvusiems pagrindiniams ,,Snoro" akcininkams V.Antonovui ir R.Baranauskui gegužę pareikšti nauji įtarimai dėl didelės vertės turto - apie 1,7 mlrd. litų, pasisavinimo, ir ši suma, anot prokuratūros, jau nebebus didinama.

Pernai lapkritį jie buvo įtariami 987 mln. litų pasisavinimu. Generalinės prokuratūros prokuroro gegužės 28 dienos nutarimais V.Antonovas ir R.Baranauskas pripažinti įtariamaisiais dėl piktnaudžiavimo, banko „Snoras“ didelės vertės turto pasisavinimo - apie 1,7 mlrd. litų, bendrininkavimo, veiklos organizuotoje grupėje, dėl apgaulingo banko „Snoras“ buhalterinės apskaitos tvarkymo organizavimo ir netikrų dokumentų suklastojimo bei jų panaudojimo.

Vilniaus miesto 2 apylinkės teismas patenkino generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą V.Antonovui ir R.Baranauskui paskirti suėmimą pagal naujus įtarimus. Generalinis prokuroras įtariamiesiems pasirašė naujus Europos arešto orderius.

Gegužės pabaigoje ,,Snoro" administratoriaus prašymu Jungtinės Karalystės teismas nurodė areštuoti iki 492 mln. eurų (1,699 mlrd. litų) vertės buvusio didžiausio banko akcininko, šiuo metu Londone gyvenančio Rusijos verslininko V.Antonovo turto.

Prokuratūra pernai lapkričio 14 dieną pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl banko ,,Snoras" galbūt apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo ir pinigų plovimo. Netrukus po to V.Antonovas ir buvęs ,,Snoro" prezidentas ir akcininkas R.Baranauskas pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, R. Baranauskas – ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Jiems išduotas Europos arešto orderis, šiuo metu abu įtariamieji yra Londone.

R.Baranausko ir V.Antonovo ekstradicijos byla Londone nagrinėjama nuo 2011 metų lapkričio pabaigos, patys įtariamieji nesutinka būti perduoti Lietuvai. Londono Vestministerio magistrato teismas gegužės viduryje nusprendė bylos nagrinėjimą atidėti iki liepos.

Pasak advokato G.Kaminsko, V.Antonovas dar pernai pareiškė norą bendradarbiauti su Lietuvos teisėsauga.

"Susisiekėm su prokuroru. Bet po mūsų skambučio buvo išduotas pirmasis Europos arešto orderis. Po skambučio, kad V.Antonovas pasirengęs yra atlikti į Lietuvą, tik prašėm suderinti laiką. Yra užfiksuoti mūsų skambučiai. Mes bandėm aiškintis, kaip mūsų rytinis skambutis sutapo su Europos arešto orderiu", - sakė G.Kaminskas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)