„Vakar vakare vaikščiojau Vilniaus senamiestyje. Vokiečių gatvėje esančioje stotelė iš neįgaliojo vežimėlio iškritęs gulsčiomis sėdėjo senas vyriškis. Aplink pigaus alaus buteliai. Vaizdas tikrai nežavi, bet tai, ką pamačiau vėliau, mane nuliūdino šimtą kartų labiau. Šalimais stovėjo vyras, šalia jo – sūnus.

Su plačiausia šypsena ir fotoaparatu rankose. Lyg niekur nieko fotografavo tą sukniubusį senuką ir. juokėsi. Kai paklausiau, kodėl jūs fotografuojat, man buvo pamota ranka į stotelėje esantį užrašą – ant jos buvo užrašyta „Taip reikia gyventi“ ar „Taip gyventi geriau“. Ir, pasisukęs į sūnų, iš šios situacijos juokėsi toliau.

Bandžiau klausti, ar nemano, kad tam senoliui, kad ir kokiam socialiniam sluoksniui jis priklauso, reiktų tiesiog padėti? Pastatyti atgal į vežimą, ir tegu važiuoja savais keliais? Vyras su fotoaparatu ir sūnumi daugiau nieko nepasakė, apsisuko ir nuėjo. Džiaugiuosi, kad tuoj pat atsirado kiti žmonės, kurie pakėlė senuką ir įsodino atgal į vežimą.

Bet kodėl mes tikimės, kad bus mažiau patyčių, bus daugiau pagarbos, supratingumo vienas kitam, kai žmogus guli prie savo neįgaliojo vežimo, o praeivis sugeba ne tik kad surasti laiko išsitraukti fotoaparatą, fotografuoti tai, bet dar ir parodyti savo sūnui, kad tai yra labai juokinga?

Aš nepateisinu to benamio. Jis pats pasirinko tapti tokios socialinės dalies grandimi, pati esu susidūrusi su įžūliais benamiais, kurie reikalauja šelpti. Bet šis buvo visiškai ne toks. O kad ir būtų toks, negi sunku yra duoti savo laiko, paimti ir pakelti sukniubusį? Aš nežinau, kur tas vyriškas dės sekmadienio vakaro įamžintus kadrus, tikiuosi, kad bent neįsirėmins namuose ant sienos, toliau tikėdamasis, kad tai puikus pavyzdys.

Tik noriu pasakyti, jog, žmonės, būkim supratingesni. Pagalba kitam nieko nekainuoja. Nebūkim ubagais savo sielose ir mokėkim vieni kitus gerbti! Tegu pavyzdžiu būna ištiesti pagalbos ranką, o ne pašiepti ir taip jau sunkumų prislėgtą žmogų!“, – oficialioje feisbuko paskyroje rašė M. Linkytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (394)