Viešbučio kieme, kur buvo surengtas pristatymas, filmo „Zambija: „Ačiū, Lietuva!“ autorės įrengė parodomąją Zambijos mokyklos klasę, kur susėdo susirinkę. „Šiandien mes susirinkome čia, kad pratęsti projektą, kurį pradėjome 2011 metais”, - kalbėjo R. Dičpetrienė ir padėkojo lietuvos žmonėms, kurie noriai aukoja Afrikos vaikams. Kartu su žurnalistėmis „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Zambijoje praleido savaitę. Moterys rūpinosi, kad vaikai gautų dviračius, sėklas, galėtų eiti į mokyklą.

„Ši kelionė visai ne pramoginė. Lietuviams reikėtų pamatyti tuos, vaizdus, kad vieną kartą nustotų zysti, kaip jiems blogai gyventi. Mes gyvename nuostabioje šalyje“, - kalbėjo R. Mikelkevičiūtė ir pavaišino tradicine afrikietiška koše, kokią valgo Zambijos gyventojai. „Jei šeimoje vaikas išgyvena iki penkerių metų, visi sako, kad jis tikriausiai gyvens. Mokykloje duodami nemokami pietūs tam, kad vaikai būtų vedami į mokyklą. Kuomet mergaitės tampa merginomis, jos išsiunčiamos į stovyklas, kur yra mokoma, kaip suvilioti vyrą. Ten nėra tokių dalykų, kad žmogus norėtų pasitraukti iš gyvenimo. Tai parodo, kad laimė nėra pinigai. Filmo kadrai parodys, koks tu esi žmogus. Jei jūs galvojate, kad esate nelaimingas, po šių vaizdų gali viskas pasikeisti. Jei jums atrodė, kad jums reikia pagalbos, po šio filmo gali pasirodyti, kad jos reikia visai kitiems.“

Filmas televizijos eteryje pasirodys rugsėjo 1 dieną. R. Mikelkevičiūtė pasakojo, kad milijonas vaikų auga vaikų namuose, pusė milijono auga gatvėse. Tačiau jų niekas nenori įsivaikinti, nes šeimose auga daugybė vaikų. Afrikiečių namuose nėra veidrodžių, laikrodžių. Žmonės orientuojasi pagal saulę. „Mokytoju išrenkamas labiausiai išprusęs žmogus kaime. Išsiaiškinome, kad mokytoja yra baigusi tris klases. Mokytojai mokyklose dirba savo noru, jiems nėra už tai mokama alga. Tačiau jei ji pasako žodį, visi vaikai užtyla“, - kalbėjo R. Mikelkevičiūtė.

„Indai yra išplaunami išgramdant indus nuo maisto. Vanduo ten yra prabanga. Mane labiausiai sujaudino tai, kad ten užtenka kelių litų, kad pasikeistų žmonių gyvenimas. Žmogui nuo vienos ožkos, kurią mes padovanojome, pasikeitė gyvenimas. Mūsų keli litai gali pakeisti jų gyvenimą. Jie nelaukia, kol ateis dar viena labdaros siunta, jie keičia savo gyvenimą“, - kalbėjo G. Talmantienė.

Filmo pristatymo akimirkos - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)