Elgesio su karališkajai pora tradicijų vyrams reikalavimai gana paprasti - sveikinantis tereikia ištiesti ranką, tik jokiu būdu ne pirmam, ir palenkti galvą. Tačiau moterims - kur kas sudėtingiau - joms reikia ne tik ištiesti ranką, bet ir padaryti nedidelį reveransą ar pritūpimą.

Ir štai milžinišką bendravimo su pensininkais patirtį turinti ministrė Vilija Blinkevičiūtė, viena pirmųjų sveikindama Prezidentūros kieme karališkąją porą - pridarė nedovanotinų klaidų.

Gal iš susijaudinimo, o gal dėl kitų priežasčių, ji ne tik kad sveikindamasi su jos didenybe karaliene nepritūpė, bet dar ir drįso šypsotis galvos neprisidengusi jokia skrybėlaite. Žinia apie parodytą nepagarbą jos didenybei akimirksniu apskriejo visą Lietuvą.

“Buvo ir kitos moterys be skrybėlaičių. Turiu iš Užsienio reikalų ministerijos ir ambasados nurodymus, kad skrybėlaitė nebūtina, tik tūptelėjimas, protokolo nepažeidžiau, ir rotušėj ne visos buvo su skrybėlaitėm, atsiprašau kad įžeidžiau, nereikalaujama”, - aiškinosi V.Blinkevičiūtė.

Tačiau diplomatinio protokolo žinovai tvirtina, kad elgesio su karališkąja pora reikalavimai yra griežti.

Patirties trūkumas ir nesusivokimas - tokią išvadą apie ponios Blinkevičiūtės klaidas galėtų pasakyti jos kolegė ministrų kabinete Kazimira Prunskienė. Nors ir vadovaujanti Valstiečių liaudininkų sąjungai bei tolimai nuo aukštuomenės rūpesčių žemės ūkio ministerijai, Kazimira Prunskienė galėtų patarti, kaip elgtis elito susitikimuose. Ko gero ne šiaip sau jai suteiktas Rusijos kunigaikštienės titulas.

“Patalpoj nebūtina kepuraitė, bet lauke, geriau derėtų. O reveransas reikalingas”, - aiškina K.Prunskienė.

Pikantiškos detalės paaiškėjo ir apie karališkąją porą apsilankymo Seime metu lydėjusį parlamento veteraną Česlovą Juršėną. Rodydamas Edinburgo hercogui Seime laikomas istorines vertybes, Česlovas Juršėnas nepasikuklino pasigirti, jog yra pats ištvermingiausias įstatymų kalvės narys - net rekordų knygoje įamžintas kaip ilgiausiai parlamentaro vietos į jokią kitą neiškeitęs politikas.

Gerai informuoti TV3 šaltiniai Seime nugirdo gana šmaikščią Edinburgo princo repliką į tokį pono Juršėno nekuklumą. Tačiau pirma - kaip pats Seimo vicepirmininkas pateikia smagaus pokalbio su jo prakilnybe detales.

“Kalba buvo apie tai, kad aš ilgiausiai dirbantis seimo narys, jis sakė įdomu, būtų geras pasiūlymas pakliūti į muziejų, bet esu pakliuvęs tik į Lietuvos Gineso rekordų knygą. Aš pats pasakiau kad esu veikiantis muziejinis eksponatas”, - tokias detales apie pokalbį su jo prakilnybe pateikia Č. Juršėnas, Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas.

Tačiau liudininkai, savo ausimis girdėję minėtą pokalbį, pasakoja visai ką kita. Sąmojingumu garsėjantis Edinburgo princas, įvertindamas pono Česlovo nuopelnus, pasiūlė padaryti jo iškamšą, kad šis liktų parlamente visam laikui. Tokiu būdu, ateityje Seimo rūmų lankytojai su parlamento veteranu galėtų susipažinti kur kas geriau, nei šiuo metu turėdami galimybę tik pasižiūrėti į jo nuotrauką, pakabintą tarp kitų buvusių tautos atstovybės pirmininkų.

Atsisveikinimo su karaliene metu, galima sakyti, žiaurų antausį jai skėlė Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Nusižengdamas protokolui, jis pirmasis ištiesė ranką atsisveikinti.

Apie tai, kad artėja karalienės vizitas, žymiausi mūsų šalies rūbų dizaineriai pajuto dar gerokai prieš mėnesį. Tiek daug užsakymų vienu metu būna tik artėjant naujųjų metų pobūviams. Pademonstruoti savo padėtį visuomenėje, pasipuikuoti prieš kitus bei savo akimis pamatyti karališkąją porą kviestiniai svečiai rinkosi į valstybinį banketą Prezidentūroje paskutinįjį jos didenybės vizito Lietuvoje vakarą.

Jos didenybė vilkėjo suknelę, derančią su salės aplinka, o Alma Adamkienė vilkėjo Julijos Žilėnienės specialiai šiai progai pasiūta rožinio vyno spalvos suknele.

“Ruošiantis vizitui buvo atvykę rūmų atstovai, žiūrėjo kokiose salėse vyks priėmimas, Baltojoje salėje karalienė buvo apsirengusi šviesiai, kokios ir sienos”, - pasakoja Darius Gaidys, laikinai einantis Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo direktoriaus pareigas.

“Aš visada stengiuos parinkti taurią spalvą, kad nesutaptų su karalienės, būnu perspėjama, kad reikalinga ilga suknelė”, - sakė dizainerė Julija Žilėnienė.

Tačiau paaiškėjo, kad kai kurios ponios, susipainiojusios aprangos koduose, vos per plauką išvengė gėdos ir paskubomis buvo priverstos ilginti per trumpas sukneles, griežčiausiai draudžiamas per vakarienę su jos didenybe.

“Sulaukiau skambučio iš klientės, kad nori eiti su trumpa suknele. 21 amžiaus smokingo vakare leidžiama dėvėt ne ilgą, bet ne karalienės atveju”,- pastebėjo J.Žilėnienė.

Tačiau suknelė - dar ne viskas. Pasisveikinimas su karališkąja pora - tai pagarbos jai ir sau pademonstravimas. Ponai Brazauskai su tuo susidorojo tinkamai, tačiau ponia G.Landsbergienė, ministrė R. Žakaitienė bei Seimo nario A.Paulausko žmona Jolanta pamiršo apie būtiną reveransą.

Šis Karalienės Elžbietos vizitas Lietuvoje - pirmasis ir paskutinis. Pagal rūmų tradicijas, daugiau karalienė su oficialiu vizitu atvykti neturi teisės. Tačiau kas žino, gal ji, susižavėjusi mūsų šalimi ir žmonėmis atvyks kada neoficialiai? Juk šito nei rašytos, nei nerašytos rūmų taisyklės nedraudžia.

Šaltinis
„Savaitės komentarai“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją