A. Landsbergienė paprašė nebesieti jos su A. Baukute

„Haroldai Mackevičiau, prašau – jeigu kada nors vėl planuosite mane impersonifikuoti – kad tai darytų ne A. Baukutė. Nepriklausomai nuo to, kokios buvo tokio elgesio eteryje priežastys, su šiuo žmogumi nenoriu būti asocijuojama. Juk parodijuoti galėtų žmogus, nedarantis negarbės Lietuvos vardui“, – savo feisbuko proflyje gerokai po vidurnakčio parašė A. Landsbergienė.

H. Mackevičius – vienas iš laidos „Dviračio šou“ kūrėjų. Politinio satyrinio humoro laidoje atvaizduojami aktualūs įvykiai, vykstantys nūdienos Lietuvoje. Naujienos atvaizduojamos trumpais vaizdo reportažais, kuriuose politikus ar kitus visuomenės veikėjus įkūnija ir satyriškai perteikia įvairūs aktoriai. Laidoje A. Landsbergienę iki šiol įkūnijo Asta Baukutė.

V. Skaisgirė išsakė savo nuomonę apie skandalą

Sekmadienio popietę savo feisbuko profilyje nuomonę apie susiklosčiusią situaciją išsakė ir TV laidų vedėja Vaida Skaisgirė. „O čia, mano galva, visai pro šalį, – tikino V. Skaisgirė. – Stebėjau visą šią istoriją ir kiekvieną jos veiksmą. Viena po kitos pasidariau tokias asmenines išvadas.“ Vaida savo nuomonę paskirstė į keturis punktus.

Pirmuoju ji pagyrė LRT sprendimą nedelsiant stabdyti laidą bei nutraukti visus ryšius su laidos „Atspėk dainą“ kūrėjais. „Labai gerbtina LRT pozicija, greita ir atsakinga reakcija. Panašiai elgtis krizinėse situacijoje palinkėčiau ir valdžiai. Įvykus baisiam nesusipratimui niekas nepuolė gintis motyvais „nedarbo laikas“, „pirmadienį bus svarstoma“, „pradėjome tyrimą“ ir taip toliau. Juo labiau, neabejoju, jiems patiems nebuvo malonu priimti tokį drastišką sprendimą, nes...“, – savo nuomonę išdėstė Vaida.

V. Skaisgirė

Antrame punkte ji išsakė nuomonę apie laidos prodiuserį. „Modestas Karnaševičius, kurio kaip žmogaus nepažįstu, tačiau seku jo profesinį kelią ir kuriamus projektus, mano nuomone, yra vienas talentingiausių TV projektų kūrėjų. Kokybiškas turinys yra šio prodiuserio vizitinė kortelė ir man labai gaila, kad kurį laiką, kaip spėju, nepamatysime šio žmogaus projektų eteryje, – dėstė V. Skaisgirė. – Aš, beje, tikiu jo pasakytais žodžiais – kai dirbi TV tiek metų, kiek jis, dažnam pavyksta suburti patikimą komandą – nuo operatorių iki montažo režisierių. Natūralu, pasitiki jais ir ne visada patikrini viską pakadriui. Kaip bebūtų, visą atsakomybę neša prodiuseris, jis atsako už kiekvieno savo komandos nario veiksmą. Tikiu, ir visuomeniniam transliuotojui žmogiškąja prasme nebuvo lengva priimti sprendimą, tačiau čia buvo parodytas labai tvirtas stuburas ir aiškus vertybinis pamatas.“

Kritikos strėlių sulaukė Asta Baukutė, TV eteryje demonstravusi nepriimtinus gestus, tačiau tuo pat bandė ir ieškoti kitų sprendimų susiklosčiusioje situacijoje. „Asta Baukutė pasirinko labai netinkamą formą savo emocijoms išreikšti ar mėgindama pajuokauti, – rėžė Vaida. – Aš beveik visu 100% esu tikra, kad ji tikrai nėra antisemitizmo šalininkė ir jos išsišokimas buvo neapgalvotas veiksmas. Astos vietoje aš nebūčiau aiškinusi apie galimybę juokauti visomis temomis demokratinėje valstybėje, aš būčiau atvirai pripažinusi, kad padariau nesąmonę, nieko neturiu prieš žydų tautą, norėjau pajuokauti, bet visiškai nesigavo, susimoviau.“

Asta Baukutė laidoje "Atspėk dainą"

Nesupranta A. Landsbergienės prašymo

Paskutiniame punkte V. Skaisgirė išsakė savo nuomonę apie Austėjos Landsbergienės prašymą nebeleisti laidoje „Dviračio šou“ ją paruodijuoti A. Baukutei.

„Daug apmąstymų iššaukė šis incidentas – apie visuomenės mentalitetą ir sąmoningumą, tautinę diskriminaciją, vertybes, sveiko proto ribas juokaujant ir taip toliau. Tačiau dabar jau man paaiškinkit – o kas čia dabar? Aš labai gerbiu Austėjos Landsbergienės profesinius pasiekimus, veiklą ir jei ji būtų pasisakiusi apie šį incidentą vertybiniu, moraliniu pagrindu, ko gero, tai būtų buvusi dar viena įdomi, pamąstyti priverčianti nuomonė. Tačiau prie ko čia prašymas „Dviračio šou“ kūrėjų pakeisti aktorę, parodijuojant JOS asmenį? Kodėl p. Austėja mano, kad jos asmuo išvis svarbus šio įvykio kontekste? Kol visi diskutuoja apie istorijos skaudulius, tautinius stereotipus, atsakomybę už klaidas, p. Austėjai aktualiausia, kad ji nebūtų asocijuojama su A. Baukute. Ir iš kur toks susireikšminimas“, – savo nuomonės išsakymą baigė Vaida Skaisgirė.

DELFI primena, kad skandalas kilo vėlyvą penktadienio vakarą, kai LRT eteryje buvo parodyta iš anksto filmuota laida „Atspėk dainą“. Iš karto po laidos feisbuke ėmė lietis diskusijos dėl netinkamo A. Baukutės poelgio. Į situaciją itin greitai sureagavo LRT generalinio direktoriaus pavaduotojas Rimvydas Paleckis, išplatinęs sprendimą stabdyti laidą bei nutraukti filmavimus. Šeštadienio popietę LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius pranešė nutraukiantis bendradarbiavimą su laidos kūrėjais.

Ankstyvą šeštadienio rytą DELFI susisiekus su Asta Baukute, ši tikino, kad nieko apie jokį skandalą negirdėjo ir pati dar nespėjo pamatyti eteryje parodytos laidos. „Tai buvo visiškai nesusieta, absoliučiai, jūs mane labai nustebinote, – tęsė A. Baukutė. – Ten nebuvo visiškai jokios politikos.“

Asta Baukutė laidoje "Atspėk dainą"

Pasidomėjus, kodėl atspėjusi S. Donskovo dainą A. Baukutė ėmė garsiai rėkti „žydas“, ši patikino, kad tai tiesiog jo tautybė. „Jis mano draugas. Jo pusbrolis amžiną atilsį Leonidas Donskis, mano geriausias draugas, taip pat. Mes draugaujame, – kalbėjo pašnekovė. – Turbūt žinote, kad pasaulyje žydas yra pats stipriausias ir giliausias visomis prasmėmis. Jei žmonės, kurie komentuoja, ieško konflikto, jo tikrai nėra. Tai buvo numesta blevyzga, absoliučiai.“

Išgirdusi klausimą, ar dar galima šią kilusią situaciją pataisyti, Asta svarstė galimybes. „Visada yra. Kaltina, o vėliau praeina kiek laiko ir sako, kad visai ne taip buvo. Čia kažkas paėmė ir staigiai sureagavo taip, kaip nereikia reaguoti. Kiek yra padaroma konfliktų! Lygioje vietoje sužaidžia principai. Kiek karų padaryta lygioj vietoj, o paskui kažkam gėda pasakyti, kad apsiriko“, – pokalbį baigė A. Baukutė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (922)