J.Didžiulis ruginę duoną pamilo dar Kolumbijoje

Kolumbijoje gimęs dainininkas Jurgis Didžiulis pasakoja, kad nors ir augo toli nuo Lietuvos, dar prieš atvykdamas į ją gerai žinojo, kokių maisto produktų čia gali rasti. Jo seneliai dar vaikystėje pasirūpino, kad anūkas paragautų kuo įvairesnio lietuviško maisto. Pašnekovas dar gyvendamas Pietų Amerikoje spėjo įsitikinti, kad juoda ruginė duona yra vienas įspūdingiausių bei labiausiai pasididžiavimo vertų lietuviškų gaminių.

„Tai tikras Lietuvos perlas, kurį reikia saugoti ir branginti. Aš pats juodą ruginę duoną valgau beveik kasdien. Tiesą sakant, dažniausiai valgau ją be nieko, kartais kaip priedą prie kokio nors patiekalo arba tiesiog susitepu su ja sumuštinį“, – sako J. Didžiulis.

B. Skurstene-Serdiukė: cepelinai nesužavėjo

Dainininkė Baiba Skurstene-Serdiukė pasakoja, kad dar gyvendama gimtojoje Latvijoje vis pagalvodavusi, jog būtų labai įdomu paragauti cepelinų. Visgi, atvykus gyventi į Letuvą, jos meilė cepelinams pasibaigė taip ir neprasidėjusi.

„Labai norėjau jų paragauti, nes tokio patiekalo dar nebuvau mačiusi ir ragavusi. Deja, įspūdžio jie man nepaliko, jų taip ir nevalgau iki šiol. Matyt, sunkus ir riebus maistas visgi ne man“, – pasakoja dainininkė.

B. Skurstene-Serdiukė pastebi, kad jos pažįstamiems užsieniečiams Lietuvoje labai dažnai didelį įspūdį palieka ne cepelinai, kuriuos lietuviai taip mėgsta visiems siūlyti, bet paprasta juoda ruginė duona. Nors Latvijoje ji irgi kepama ir todėl šis gaminys jai nebuvo egzotika, o labiau būtinybė, visgi be jos dainininkė sakosi sunkiai išgyventų.

„Aš rūpinuosi sveika mityba, todėl neįsivaizduoju savo raciono be ruginės duonos. Valgau tik juodą duoną, dažniausiai su sėklomis. Mano mėgstamiausias derinys – juodos duonos riekė su tepamu varškės sūreliu bei pomidorais. Nėra nieko skaniau“, – šypsosi B. Skurstene-Serdiukė.

J. C. Edorth: pribloškė juodos duonos įvairovė

Sporto klubo „JC SPORT“ įkūrėjas Jean Claude Edorh pasakoja, kad lietuviškas maistas tik atvykus į mūsų šalį jam paliko pačius geriausius įspūdžius. Nors iš Vokietijos atvykęs vyras ir buvo ragavęs juodos duonos – ši šalis taip pat garsėja savo ruginiais gaminiais – jis teigia negalėjęs atsistebėti lietuviškos duonos kokybe, o ypač juodos duonos įvairove.

„Lietuvoje duona šiek tiek kitokia. Man labai patinka, jog čia galima rasti saldžiarūgščio skonio duonos, tokios tokios, kurios plutoje galima aptikti šiaudų“, – sako jis.

Labiausiai jam imponuoja tai, kad juodoje ruginėje duonoje dera ir geros skonio savybės, ir sveikatai naudingos medžiagos.

„Jeigu pusryčiams renkuosi duoną, tai visuomet tik juodą ruginę. Man lietuviška duona tokia skani, kad aš dažniausiai ją valgau be nieko, kartais su salotomis ar sriuba. Pirmiausia, be abejo, ją renkuosi dėl to, kad man ši duona skaniausia, tačiau taip pat svarbu ir tai, kad ji yra sveikesnė“, – teigia J. C. Edorh.

Toks juodos ruginės duonos populiarumas visai nestebina jos gamintojų. Kaip sako „Vilniaus duonos“ marketingo direktorius Artūras Kokoškinas, ruginė duona iš tiesų yra gaminys, kuriuo Lietuva gali didžiuotis.

„Rinkos tyrimų duomenys ir mūsų pardavimai rodo, kad ruginės duonos populiarumas tolygiai auga. Taip pat pastebime, kad lietuviai vis dažniau ne tik patys valgo šią duoną, bet ir perka ją savo draugams užsieniečiams. Ruginė duona pasižymi ne tik puikiomis skonio savybėmis, ji tinka ir sveiką mitybą vertinantiems žmonėms. Pastebime, kad pastaruoju metu smarkiai auga ir ruginės duonos eksporto apimtys. Tai tik patvirtina, kad šie gaminiai turi paklausą ir už Lietuvos ribų“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)