„Stengiamės teikti visą informaciją, kuri ir taip viešai prieinama, nukreipiame į reikiamus žmones“, – DELFI apie laidą „Kalinių žmonos“ kalbėjo Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos atstovas T. Čepelevskis.

Po žinios apie tai, jog šią laidą LNK įvardija kaip socialinį projektą ir nurodo bendradarbiaujanti su minėta institucija, prielaidomis feisbuke dalijosi „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas. „Paprastai tai reiškia, kad laidą finansuoja valstybinė institucija“, – savo feisbuke, rašydamas apie laidą „Kalinių žmonos“, pažymėjo A. Tapinas.

DELFI pasidomėjus, ar ši prielaida teisinga, T. Čepelevskis tai paneigė: „Šiuo metu mes neturime jokių sutarčių su šia bendrove, kuriančia projektą. Viskas daroma jų pačių iniciatyva. Mes net ir turinio nekoreguojame. Mes neturime jokios įtakos“.

Pokalbio metu atstovas pabrėžė, kad jo atstovaujama institucija visiškai atsiriboja nuo turinio, kuris bus pateikiamas laidoje.

Tiesa, išgirdęs klausimą, ar ateityje šis bendradarbiavimas gali kisti ir laidos kūrėjai gali tikėtis valstybinio finansavimo, atstovas tai nei patvirtino, nei paneigė.

DELFI kalbintas LNK atstovas spaudai G. Malaškevičius taip pat pabrėžė, jog „Kalėjimų departamentas stengiasi padėti nuteistiesiems socializuotis bendraujant su šeimos nariais, kuo geriau ir greičiau adaptuotis visuomenėje grįžus į laisvę. Bet pati laida bus ne apie kalinius, ši laida pasakos moterų istorijas“.

Tad DELFI T. Čepelevskio pasiteiravo, ar galima teigti, jog ši laida – buvusių kalinių integracijos programos dalis. „Jei pati laida skatins pačius nuteistuosius kurti ir stiprinti socialinius ryšius, socialinę aplinką, tai galima taip teigti, jog tai galėtų būti socialinis projektas“, – teigė T. Čepelevskis.

Laidos vedėja – kalinio žmona

Laidos „Kalinių žmonos“ vedėja tapo jos idėjos autorė Donata Gutauskienė-Laisva. Jos vyras jau aštuonis kartus teistas ir šiuo metu atlieka bausmę.

Anot Laisvos, ši laida bus apie moteris, jų gyvenimus ir išgyvenimus. „Ši laida – apie drąsias, ryžtingas, atsidavusias, kartais naivias ar kuklias moteris, kurios vienaip ar kitaip yra susijusios su žmonėmis, kurie jau atliko ar atlieka bausmę, – laidos „Kalinių žmonos“ pašnekoves apibūdino D. Gutauskienė. – Tai laida apie moteris, kurios stengiasi dėl šeimos, neišsigąsta, kai vyras patenka į įkalinimo įstaigą. Moterys įsileidžia mus į namus ir parodo, kaip gyvena ir kaip stengiasi dėl savęs, šeimos, vaikų.“ D. Gutauskienės-Laisvos teigimu, vyras šioje įstaigoje yra tik mažas „prieskonis“ istorijose, kurias atskleis moterys.

„Visuomenės požiūris į nuteistuosius yra gana dviprasmiškas, todėl buvo sudėtinga kai kurias šeimas prakalbinti. Šeimos bijo smerkimo ir to neigiamo visuomenės požiūrio, – tęsė Donata. – Bet aš nesuprantu, kur čia yra nusikaltimas ir kas yra blogo, jei moteris myli? Dabar dažnai garsiai kalbame apie toleranciją, mažumas ir panašiai, tačiau vos pasirodė žinutė apie šią laidą, tos tolerancijos nebeliko. Apskritai, žmonės labai linkę spardyti gulinčius.“

Pasidomėjus, koks yra šios laidos tikslas, Laisva kalbėjo neabejodama. „Noriu, kad žmonės pamatytų, jog kalinių žmonos – gražios, išsilavinusios, protingos, – pasakojo laidos „Kalinių žmonos“ vedėja ir pabrėžė, kad kitokio pavadinimo ir negalėjo būti šiai laidai apie moteris. – Kartais mes labai norime užsimerkti ir nematyti kalinių, nematyti dar kažkokių žmonių. Šiuo metu aš taip pat tokia esu. Esu kalinio žmona. Tiesiog žmonės linkę teisti nė nepasižiūrėję pirmos laidos.“

Pati šiuo metu visuomenės spaudimą dėl šeimyninės padėties jaučianti Laisva pasakojo, kad daugelis moterų net bijo prisipažinti, kad jų vyrai – įkalinimo įstaigose.

Laidoje – skausmingos kalinčių vyrų moterų istorijos

Su DELFI bendravęs LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius teigė, jog laidoje „Kalinių žmonos“ bus siekiama parodyti su neigiamu visuomenės požiūriu susiduriančių moterų istorijas.

„Laidose ketinama atskleisti įkalinimo bausmę atliekančių vyrų žmonų ar mylimųjų gyvenimą, moterų kasdienybę. Laidos autoriai ketina parodyti, kaip gyvena kalinių žmonos, ar jos smerkia savo vyrus, ar laukia jų grįžtančių, kokia jų buitis, kaip augina vaikus ir kodėl renkasi taip gyventi, – kalbėjo G. Malaškevičius. – Šioje laidoje norisi atskleisti, kad įkalinimo įstaigoje atsidūrusio vyro šeimos gyvenimas taip pat kardinaliai pasikeičia, visa šeima įsitraukia į kalėjimo gyvenimą.

Ar pasikeičia šeimos ryšys, sustiprėja, susilpnėja? Kodėl moterys pasiryžta laukti savo vyrų penkerius, dešimt ar net dvidešimt metų, kai kurios laukia net žinodamos, kad sutuoktinis niekada neišeis į laisvę, o kitos nutraukia bet kokius saitus? Ką reiškia moteriai vienai auginti vaikus, rūpintis buitimi, dirbti ir laukti retų pasimatymų su vyru ar jo skambučių? Ar tai yra besąlygiška meilė, pasiaukojimas ar naivumas? To klaus laidos rengėjai.“

Šią laidą, kuri bus žymima N7 ženklu, LNK apibūdina kaip socialinį projektą: „Tai socialinis projektas, rengiamas bendradarbiaujant su Kalėjimų departamentu prie Teisingumo ministerijos, bandymas pažvelgti į šios visuomenės dalies gyvenimą ir mažinti šios visuomenės grupės socialinį atskirtį. Kalėjimų departamentas stengiasi padėti nuteistiesiems socializuotis bendraujant su šeimos nariais, kuo geriau ir greičiau adaptuotis visuomenėje grįžus į laisvę. Bet pati laida bus ne apie kalinius, ši laida pasakos moterų istorijas. Mūsų visuomenė linkusi smerkti ir nepalaikyti ne tik nuteistųjų, bet ir jų artimųjų. Mylėti, laukti ar ištekėti už kalinčio vyro nusprendusi moteris sulaukia ne tik visuomenės, bet ir artimųjų pasmerkimo, nors dažnu atveju moteris yra auka.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (345)